Aluatul de pâine este un pic mai diferit față de al nostru. În loc de apă călduță pentru a activa drojdia, ei bine, folosesc gheață în aluat; în loc să pun drojdia activată în făină, o adaug după ce am malaxat aluatul. Timpul de coacere al pâinii diferă, temperatura din cuptor diferă, iar gustul acestei pâini pufoase este perfect.
Pâine Turcească – Ekmek
Recipe by vkAceastă pâine turcească se mănâncă adesea și prin filmele turcești, prin serialele turcești, așa-zisele telenovele turcești. 😄 Pofta a venit așa: văzut, plăcut, făcut. Am încercat această pâine de trei ori până să găsesc tehnica potrivită pentru a o face. Indiferent că vine din filme turcești, cert este că acest aluat de pâine este perfect. Pâinea turcească Ekmek merită făcută și savurată.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Pregătirea premixului (cu minim 16 ore înainte):
10 g 10 drojdie proaspătă
100 g 100 făină
30-40 ml 30-40 apă
- Ingrediente pentru pâine de casă:
900 g 900 făină 000 (650)
40 g 40 drojdie proaspătă
600-650 ml 600-650 apă rece cu gheață
10-12 g 10-12 sare
premixul prezentat mai sus (maiaua)
opțional se presară mălai pe deasupra, sau susan, ori mac
Directions
- Într-un bol, dizolvă 10 grame de drojdie proaspătă în puțină apă rece și amestecă.
- Adaugă peste drojdie 100 grame de făină albă de grâu (normală, de pâine) și amestecă până se obține un premix (un fel de maia).
- Adaugă mai multă apă până când obții un aluat molcuț.
- Lasă premix-ul să fermenteze la frigider timp de 16 ore.
- După fermentare, ia premix-ul și îl pune în bolul unui mixer.
- Adaugă peste premix 900 grame de făină albă de grâu (triplu 0) și aproximativ 300 ml de apă cu gheață, care poate ajunge până la 600 ml în funcție de necesitate. Important este ca apa să fie rece.
- Malaxează aluatul în mixer timp de 20 de minute, dezvoltând astfel rețeaua de gluten.
- După primele 10 minute de malaxare, adaugă 10 grame de sare și lasă să se învârtă încă 5 minute pentru a se dizolva.
- Adaugă 42 grame de drojdie (pentru 1 kg de făină) și amestecă aluatul pentru ultimele 5 minute pentru a distribui uniform drojdia.
- După ce aluatul este gata, îndepărtează-l de pe paleta mixerului și presară puțină făină pe blatul de lucru.
- Împarte aluatul în două bucăți și formează-le în pâini.
- Lasă bucățile de aluat să se odihnească 10-15 minute pe blatul de lucru, presărate cu puțină făină.
- Modelează fiecare bucată de aluat în forma specifică pâinii ekmek, întinzând aluatul în dreptunghi, aducând colțurile spre centru și rulând aluatul pentru a forma pâinea.
- Transferă în tavă și lasă la dospit 1 oră.
- După o oră, perie pâinea cu puțină apă.
- Presară mălai peste pâine după ce ai dat cu apă pentru a se lipi. (Opțional, poți adăuga semințe de susan sau de mac.)
- Pregătește cuptorul la o temperatură de 220 de grade Celsius.
- Coace pâinea timp de 30-35 de minute la această temperatură.
- Înainte de a o da la cuptor, fă o tăietură curată cu o lamă ascuțită dintr-un capăt în celălalt al pâinii.
- După coacere, lasă pâinea să se răcorească puțin.