Varza proaspătă gătită alături de legume, pre-tratate termic, și condimentate corespunzător, se combină armonios pentru a oferi un gust de varză călită demn de ocazii speciale.
Varză Călită de Post
Recipe by vkCredeai că nu se poate pregăti o varză dulce (proaspătă) călită de post cu un gust intens care să semene cu cel de carne? Te înșeli! Există o rețetă simplă pentru acest preparat, pe care ți-o voi prezenta pas cu pas.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
2 kg 2 varză proaspătă
3 3 morcovi medii
4 4 cepe medii/mari
1 1 legătură pătrunjel
1 1 legătură mărar proaspăt
5 5 căței de usturoi
4 4 frunzulițe de dafin
1 1 lingură pastă de tomate
2 2 ardei grași, sau kapia, sau gogoșari
500 ml 500 suc de roșii
1 1 lingură rasă de boia afumată dulce
opțional un ardei la oțet sau în suc de roșii (vezi rețeta la mine pe canal)
70 ml 70 ulei, fl. soarelui
2 2 linguri de sare, sau după gust
1 1 linguriță de piper, sau după gust
Directions
- Clătește varza.
- Feliază varza, păstrând cotorul pentru a menține frunzele de varză la un loc. Dacă dorești, poți să îndepărtezi cotorul.
- Feliază varza, mutând cuțitul când în stânga, când în dreapta, pentru a obține franjuri de dimensiuni potrivite.
- Presară peste varza feliată aproximativ o lingură de sare. Masează varza astfel încât să își reducă volumul și să fie ușor condimentată.
- Toacă 4 cepe.
- Toacă o legătură de mărar și una de pătrunjel.
- Toacă 2 ardei grași (unul galben-verde și unul roșu) în cubulețe.
- Zdrobește și toacă 4-5 căței de usturoi.
- Dă pe răzătoare 3 morcovi folosind partea cu găuri mari.
- Într-o oală, adaugă 70 ml ulei de floarea soarelui.
- Adaugă usturoiul tocat și lasă să se aromatizeze.
- Adaugă 4 frunzulițe de dafin.
- Adaugă ceapa tocată și sarea. Lasă să se călească pentru a-și elibera sucul.
- Adaugă o lingură de pastă de tomate și amestecă.
- Lasă să se călească 5 minute pentru a carameliza și înmuia ceapa.
- Adaugă piperul.
- Dacă ai, adaugă ardei iuți în sos de tomate.
- După 5 minute, adaugă morcovii dați pe răzătoare și lasă să se călească încă 3-4 minute.
- Adaugă varza în oală.
- Completează cu jumătate de litru de suc de roșii.