Această ciorbă albă de cocoș poate fi văzută ca o alternativă la ciorba Rădăuțeană sau chiar la ciorba de burtă. Iar dacă discutăm despre carnea de porc sau vită, adesea utilizate în ciorbe, acum acestea pot fi înlocuite cu versiunea “Țanțoș”, după cum se poate vedea în video.
Ciorbă albă de Cocoș
Recipe by vkO ciorbă albă de cocoș, consistentă, fină și extrem de savuroasă. La gust, te-ar putea duce cu gândul la Ciorba Rădăuțeană, atât de delicioasă este, deși cele două preparate nu sunt înrudite.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1- 1,5 kg 1- 1,5 carne de pui / curcan / carne de vită cu os / carne macră de purcel cu os
1 1 păstârnac sau pătrunjel rădăcină
1-2 1-2 cepe mari
4 4 morcovi medii-mari
1/2 1/2 țelină medie (200-300gr)
3-4 3-4 foi dafin
1 1 linguriță piper boabe
1 1 căciulie de usturoi
6-8 6-8 linguri de oțet (la 4 litri de zeamă) sau după gust
80-100 gr 80-100 făină de grâu
1 1 litru lapte rece
50 gr 50 untură de pasăre / unt / ulei
sare și piper după gust
Directions
- Începe prin a pune la fiert cocoșelul. Adaugă capul, o pulpă, aripioarele, oscioare și acoperă carnea cu apă rece de la robinet. Adu apa la punctul de fierbere și las-o să fiarbă pentru 5 minute. După acest timp, oprește focul și spală bine carnea.
- În oala în care se fierbe cocoșul, adaugă păstârnac, țelină, ceapă și 4 morcovi. Adaugă și 4 frunzulițe de dafin și o linguriță de piper boabe. Acoperă cu 6 litri de apă (de izvor sau de la robinet) și pune la fiert. După ce începe să fiarbă, redu focul la minim și lasă să fiarbă până carnea este fragedă.
- Pregătirea dresului:
- Într-o tigaie, topește 50-60 de grame de untură de pasăre.
- Adaugă 5 linguri de făină de grâu și amestecă bine. Apoi, treptat, adaugă 1 litru de lapte, amestecând continuu pentru a evita formarea de cocoloașe. Adaugă sare și piper după gust. Lasă să gătească pentru 5-7 minute.
- Curăță și mărunțește o căciulie de usturoi și combină-l cu 4 linguri de oțet de mere. Lasă usturoiul să se gătească în oțet pentru câteva momente.
- Adaugă în dresul preparat anterior câteva polonice de zeamă de cocoș și apoi usturoiul cu oțet. Amestecă bine și trece totul printr-o sită în zeama de cocoș pentru a obține o ciorbă fină și cremoasă.
- Dacă dorești, poți adăuga bucăți de carne din cocoș în ciorbă.
- Gustă și ajustează cu sare, piper și oțet. Lasă ciorba să dea în clocot pentru încă două minute.