Pentru cei gurmanzi, am pregătit o rețetă alternativă de ciorbă de pui, inspirată de cea rădăuțeană. Este bogată în aromele legumelor proaspete, carne generoasă de pui, smântână grasă și ouă de calitate, plus câteva trucuri personale care fac din această ciorbă o adevărată delicatesă.
Ciorbă Rădăuțeană
Recipe by vkAm avut ocazia să gust din această minunăție direct de la sursă și pot spune că e unică. Există variante delicioase, bine echilibrate și cu arome puternice în alte părți, dar nimic nu se compară cu originalul. Recunosc, rețeta pe care o prezint aici nu e autentica ciorbă rădăuțeană, dar este varianta cu care ne răsfățăm în familie. E “ciorba noastră rădăuțeană“.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1,5 – 2 kg 1,5 – 2 carne de pasăre cu os
1 kg 1 smântână grasă
10 10 gălbenușuri de ou
1/2 1/2 țelină rădăcină + tije de țelină (țelină tulpină) pentru aromă
2-3 2-3 morcovi mari
3 3 cepe medii
1 buc. 1 pătrunjel rădăcină
2 2 căței de usturoi
7 7 linguri de oțet
1 1 gogoșar la oțet
1 1 lingură piper boabe
4 4 frunzulițe de dafin
sare după gust
Directions
- Pregătirea puiului:
- Separați aripile de la pui căutând încheietura.
- Îndepărtați bucățica de la fund sau scoateți grăsimea de acolo.
- Tăiați spatele în două și pieptul în două.
- Puneți carnea într-o oală și acoperiți cu apă rece. Adăugați 1-2 linguri de oțet.
- Lăsați la fiert până dă în clocot, scoateți carnea, spălați-o, aruncați apa și repetați procesul.
- Lăsați să fiarbă ușor timp de 5 minute.
- Pregătirea usturoiului:
- Zdrobiți două căciuli de usturoi.
- Acoperiți usturoiul cu 2 linguri de oțet.
- Pregătirea dresului de smântână cu ou:
- Utilizați smântână de calitate, preferabil de 32% grăsime.
- Pentru fiecare litru de apă, utilizați 1,5 gălbenușuri de ou (de exemplu, 10 ouă pentru 6 litri de apă).
- Combinați 10 gălbenușuri cu 5 linguri de oțet. Dacă e nevoie, adăugați mai mult.
- Adăugați 1 kg de smântână și amestecați.
- Pregătirea legumelor:
- Tăiați 3 cepe în patru.
- Tăiați țelină tulpină, 4 tije de apio și țelină rădăcină în bucăți mari și puneți-le într-un bol.
- Rumenirea cărnii și legumelor:
- Încălziți 20 ml de ulei de floarea soarelui în oală.
- Puneți carnea în oală cu partea cu pielea în jos până se rumenește.
- Adăugați legumele, 4 frunze de dafin și o linguriță de piper boabe.
- Lăsați legumele să se caramelizeze timp de 5 minute.
- Adăugați 6-7 litri de apă și o lingură de sare.
- Lăsați să fiarbă până când carnea și legumele sunt gata.
- Finisaj:
- Strecurați supa.
- Tăiați un gogoșar murat și dați un morcov pe răzătoare.
- Tăliți morcovul și gogoșarul timp de 2-3 minute în 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui.
- Combinați supa fierbinte cu amestecul de smântână, ou, oțet și usturoi, treptat, pentru a aduce amestecul la temperatura supei și a coagula gălbenușurile.
- Strecurați amestecul peste supă și adăugați gogoșarul și morcovul călit.
- Ajustați după gust cu sare și alte condimente.