Ciulama de Varză cu Carne Afumată
Recipe by vkDacă îți plac mâncărurile tradiționale cu gust autentic de acasă, încearcă această ciulama de varză cu cotlet afumat! O explozie de arome și texturi perfectă pentru zilele răcoroase. Prepar-o și bucură-te de gusturile autentice ale bucătăriei românești!
Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
1 kg 1 varză
300 g 300 cotlet afumat
1 1 ceapă medie
1 1 căciulie usturoi
1 1 morcov
1/2 1/2 ardei kapia
70-80 g 70-80 untură de pasăre
3 3 frunzulițe dafin
1 1 linguriță sare
1/2 1/2 linguriță piper
200 ml 200 apă
- Pentru sos:
2 2 linguri făină
250 ml 250 lapte rece
200 g 200 smântână
1 1 legătură mărar
1 1 legătură pătrunjel
Directions
- Puneți 70-80 g de grăsime de pasăre într-o crăticioară și las-o să se topească.
- Tăiați o ceapă mare mărunt și adăugați-o în grăsime, împreună cu 7-8 g de sare. Gătiți până când ceapa devine sticloasă și începe să se caramelizeze ușor.
- Tocați o căciulie de usturoi și adăugați-o peste ceapă. Gătiți încă un minut.
- Adăugați un morcov tăiat cubulețe mici și gătiți-l pentru 3 minute, amestecând ocazional.
- Adăugați 300 g de mușchiuleț afumat sau cotlet de porc. Rumeniți carnea pe toate părțile pentru aproximativ 3 minute.
- Puneți 3 frunzulițe de dafin, piper proaspăt râșnit și jumătate de ardei capia tăiat mărunt.
- Adăugați 1 kg de varză tăiată mărișor și acoperiți cratița cu capac. Gătiți la foc mic timp de 5 minute.
- Într-un bol, amestecați 2 linguri de făină cu 250 ml de lapte rece și 200 g de smântână grasă.
- Asigurați-vă că nu se formează cocoloașe. Puneți pătrunjel și mărar tocat în sos, păstrând o parte pentru ornat la final.
- Turnați sosul peste varză și adăugați 200 ml de apă. Amestecați bine și lăsați totul să fiarbă la foc mic timp de 4 minute.
- După ce varza este bine gătită și sosul s-a legat, opriți focul.