
Desert din resturile de cozonac de la Crăciun, Budincă de Cozonac cu Ciocolată
Recipe by CristinaBudinca de cozonac este o delicatesă care îmbină aroma bogată a cozonacului cu textura fină și cremoasă a unei budinci. Cu ingredientele esențiale – cozonacul cu nucă, felii proaspete de kaki sau citrice și ciocolata amăruie – se creează un dans al gusturilor în această rețetă inedită.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
- Ingrediente budincă de cozonac
600-700 g 600-700 cozonac cu nucă
1 1 kaki, sau felii de portocală, ori felii de măr
60 g 60 ciocolată amăruie
- Pentru cremă:
400 ml 400 lapte rece
80 g 80 zahăr brun sau normal
15 ml 15 esență de rom
1 g 1 sare
200 ml 200 smântână lichidă
100 g 100 unt 82% grăsime
1/2 1/2 linguriță extract de vanilie, sau esență
3 3 lingurițe amidon de porumb, pentru cremozitate
Directions
- Într-un vas, combinați laptele, zahărul, esența de rom, sarea, smântâna, untul, esența de vanilie și amidonul.
- Gătiți amestecul la foc mic, amestecând continuu, până când se îngroașă și untul se topește complet.
- Într-un bol separat, bateți ouăle, apoi adăugați treptat din amestecul fierbinte pentru a tempera ouăle.
- Turnați înapoi în vas și amestecați bine.
- Tăiați cozonacul în felii și apoi în patru.
- Așezați un strat de cozonac în fundul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt, adăugând ciocolată între straturi.
- Turnați jumătate din crema pregătită peste cozonac. Adăugați un strat de felii de kaki și restul ciocolatei.
- Adăugați ultimul strat de cozonac și turnați restul cremei.
- Preîncălziți cuptorul la 170°C.
- Coaceți pudinca timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când se rumenește frumos.