Astfel, vă prezint o nouă rețetă de fasole, ușor de preparat și fără carne, fiind ideală în perioadele de post, dar și în alte ocazii.

Fasole Bătută
Recipe by vkDe această dată, am preparat fasole bătută, denumită și “făcăluită” în Moldova, o rețetă cunoscută și sub numele de icre de fasole. Ingrediente necesare pentru prepararea fasolei bătute sunt detaliate mai jos, iar modul de preparare pas cu pas al icrelor de fasole este explicat în videoclipul atașat.
Ingredients
600 gr 600 fasole gata fiartă sau de la conservă
150-200 ml 150-200 apă pentru a reîncălzi fasolea
2-3 2-3 cepe medii
100-150 ml 100-150 ulei fl. soarelui pentru călirea cepei
50-100 ml 50-100 ulei extra, pentru a oferi cremozitate la fasolea bătută
2 2 linguri de pastă de tomate, sau bulion de roșii (pentru cine dorește)
6-8 6-8 căței de usturoi
1/2 1/2 linguriță de boia dulce/iute
1 1/2 1 1/2 linguriță de sare sau după gust
1/4 1/4 linguriță de piper sau după gust
Directions
- Începe prin a toca 3 cepe mărunt.
- Încălzește 150 ml de ulei de floarea soarelui într-o cratiță, adaugă ceapa și o linguriță și jumătate de sare.
- Adaugă 10-15 ml de apă și lasă ceapa să se soteze la foc mic pentru 10-20 de minute, amestecând ocazional.
- Pune 600 de grame de fasole fiartă într-o oală.
- Adaugă 200 ml de apă și lasă la foc minim pentru a se încălzi, având grijă să nu o arzi.
- Adaugă 2 linguri de pastă de tomate și un vârf de piper la ceapa sotată, amestecând bine.
- Închide focul și adaugă o jumătate de linguriță de boia de ardei dulce.
- Transferă ceapa preparată peste fasolea încălzită.
- Adaugă 8 căței de usturoi mărunțiți.
- Mixează totul împreună, adăugând treptat 100 ml de ulei pentru a obține o consistență cremoasă.
Notes
- Asigură-te că fiecare pas este realizat cu atenție și la foc adecvat pentru a evita prăjirea sau arderea ingredientelor.