Dacă ești în căutarea unui desert rapid de preparat, cu un gust echilibrat și o textură inconfundabilă, te încurajez să încerci această rețetă de mălai dulce.
Mălai Dulce sau Alivenci
Recipe by vkUn mălai dulce, extrem de pufos, care aduce aminte de textura unui chec, doar că în acest caz, ne delectăm cu un chec ce are la bază mălaiul.
Rețeta pe care v-o prezint este pentru alivenci bucovinene, care, deși se aseamănă cu varianta moldovenească, aduce un plus de savoare și textură. Este o rețetă simplă, cu ingrediente la îndemână, gândită să satisfacă și cele mai rafinate gusturi.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
250 gr 250 mălai grișat de porumb
300 gr 300 griș
600 gr 600 iaurt gras, sana, chefir, chișleag, sau lapte bătut
200 gr 200 smântână grasă
50-100 ml 50-100 lapte
3 3 ouă
150 gr 150 zahăr
1 gr 1 sare
1 1 pliculeț praf de copt
2 2 pliculețe zahăr vanilat, esență de vanilie, sau vanilinat
300 ml 300 lapte
Directions
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Într-un bol mare, sparge 3 ouă. Adaugă un vârf de sare și amestecă bine cu un tel.
- Adaugă 150 grame de zahăr și continuă să amesteci până când zahărul s-a dizolvat și amestecul devine cremos.
- Adaugă 2 pliculețe de zahăr vanilinat și amestecă.
- Toarnă 600 grame de iaurt grecesc și 200 grame de smântână grasă în amestecul de ouă și zahăr. Amestecă până la omogenizare.
- Încorporează 300 grame de griș, amestecând continuu.
- Adaugă 250 grame de mălai și amestecă până se încorporează complet.
- În ultimul pas, adaugă un pliculeț de praf de copt și amestecă bine.
- Transferă compoziția într-o tavă cu pereți înalți, tapetată cu o folie teflonată.
- Bate ușor tava de masă pentru a nivela compoziția.
- Coace alivanca în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35-40 de minute.
- După coacere, toarnă 200-300 ml de lapte la temperatura camerei sau călduț peste alivancă. Lasă să absoarbă laptele pentru 5 minute.
- Transferă alivanca pe un tocător.
- Taie alivanca în bucăți și servește cu smântână și, opțional, cu dulceață de salcâm.
Notes
- Se poate adăuga și brânză, stafide, nucă sau răzătură de citrice, dacă se dorește.
- Este potrivită pentru copii și aduce aminte de gusturile copilăriei.