Mămăliga este cel mai versatil aliment și se potrivește cu absolut orice. Acest preparat tradițional poate deveni chiar și desert.
Așa că, dragi pofticioși, până data viitoare când voi reveni cu o nouă rețetă, vă las să folosiți mălaiul așa cum se cuvine, cu o mămăligă de cartofi de zile mari.
Mămăligă cu Barabule
Recipe by vkDa, poți să-i spui mămăligă cu mălai, dacă asta îți dorești, însă este mai mult decât atât. Ar fi mai adecvat dacă ai numi-o mămăligă cu cartofi, sau mămăligă cu barabule. O mămăligă tradițională preparată la ceaun, sau tuci, cu cartofi fierți de-a-cătării. O rețetă pe care o poți asorta astfel: mămăligă cu brânză, mămăligă cu friptură, cu brânză la cuptor, cu brânză și smântână, cu untură sau unt, cu cârnați, cu lapte și chiar mămăligă cu mujdei.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
3-4 3-4 căni făină de porumb (mălai)
1 1 litru de apă
1 kg 1 cartofi
o linguriță de sare
Directions
- Curățați și spălați un kilogram de cartofi, apoi tăiați-i în cubulețe.
- Puneți cartofii într-un ceaun.
- Adăugați peste cartofi un litru de apă rece sau suficientă pentru a-i acoperi și a lăsa un spațiu de două degete deasupra.
- Aduceți la fierbere.
- Adăugați o linguriță de sare grunjoasă (fără iod sau orice tip de sare disponibil), asigurându-vă că nu uitați acest pas.
- Lăsați cartofii să fiarbă până devin moi, aproximativ 40 de minute.
- Reduceți focul la minim.
- Înarmându-vă cu mănuși de protecție, aduceți făina de mălai lângă dumneavoastră.
- Optați pentru metoda tradițională sau modernă:
- Tradițional: Adăugați mălaiul “în ploaie”, adică puțin câte puțin, amestecând constant.
- Modern: Adăugați o cană și jumătate de mălai, amestecând pentru a verifica consistența și adăugați mai mult dacă este necesar.
- Folosiți fie un făcăleț pentru a pisa și amesteca mămăliga cu cartofi, fie un zdrobitor de cartofi pentru o mai mare ușurință.
- După ce amestecați bine, acoperiți mămăliga cu un capac și lăsați să stea pe foc mic timp de 5 minute.
- După cele 5 minute, începeți să pisați mămăliga cu instrumentul ales pentru a asigura că nu rămân cocoloașe și pentru a încorpora bine cartofii.
- Mămăliga este gata când nu se mai lipește de lingură.
- Lăsați mămăliga să stea încă 10 minute după ultima amestecare.
- După ce ați oprit focul, răsturnați mămăliga pe un platou.
- Dacă preferați, puteți să o serviți cu brânză, jumări, tochitură sau ouă.
- Tăiați mămăliga în mod tradițional cu ața, trăgând de ață și secționând felia dorită.