Servită a doua zi, devine și mai bună, și acest lucru se datorează zerului. Este o ciorbă de legume cu cartofi noi, specifică regiunii Moldova.
Năcreală Moldovenească
Recipe by vkCiorba moldovenească, o variantă diferită de supă de cartofi cu legume, acrișor datorită zerului. O ciorbă pe care, cu siguranță, nu o vei uita. Simplă, ușoară și savuroasă.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
50-60 g 50-60 ulei de floarea soarelui
2 2 cepe medii
100-150 g 100-150 morcov
100-150 g 100-150 pătrunjel rădăcină
100-150 g 100-150 țelină rădăcină
150-200 g 150-200 fasole păstăi
2 2 legături ceapă verde
1 1 legătură de lobodă roșie
1 1 legătură mărar
1 1 legătură pătrunjel
1 1 legătură leuștean
1/2 1/2 linguriță piper sau după gust
2 2 lingurițe de sare, sau după gust
1 1 ardei gras roșu sau kapia
500-600 g 500-600 cartofi
250-300 250-300 roșii
2 2 litri de apă
2 2 litri de zer de vacă sau de oaie
- Pentru dresul de smântână:
200 g 200 smântână grasă
2 2 ouă
1/2 1/2 linguriță de sare
Directions
- Încălziți într-o oală de 6 litri aproximativ 50-60 ml de ulei de floarea soarelui.
- Adăugați în ulei 2 cepe medii tocate mărunt și amestecați.
- Condimentați cu aproximativ 2 lingurițe de sare și o jumătate de linguriță de piper proaspăt râșnit.
- După jumătate de minut, adăugați rădăcinoasele: 100-150 g de morcov tăiat în cubulețe mici, 100 g de țelină tot în cubulețe mici și 100 g de pătrunjel rădăcină sau păstârnac, de asemenea, tăiat în cubulețe mici.
- Lăsați legumele să se călească timp de 2 minute.
- Adăugați 200 g de roșii tocate în cuburi mai mari și amestecați, lăsându-le să se călească pentru încă 2 minute.
- Introduceți 2 legături de ceapă verde tocată.
- Adăugați 1 kg de cartofi tăiați în cuburi mari și lăsați să se călească puțin.
- Acoperiți legumele cu apă – aproximativ 2 litri – și aduceți la punctul de fierbere.
- Odată ce a început să fiarbă, adăugați restul ingredientelor.
- Într-un bol separat, bateți 2 ouă cu 200 g de smântână grasă (32% grăsime) și jumătate de linguriță de sare, până când se omogenizează.
- Reduceți focul spre minim și adăugați aproximativ 150 g de păstăi tăiate.
- Introduceți jumătate din cantitatea de frunze de pătrunjel, mărar și leuștean tocate mărunt.
- După alte 5 minute, adăugați zer (de oaie sau de vacă), până când atingeți un volum de aproximativ 4 litri de lichid cu legumele.
- Măriți focul pentru a readuce la fierbere, apoi reduceți la minim și lăsați să fiarbă până când cartofii și păstăile sunt gata, aproximativ 50 de minute.
- Cu 5 minute înainte de a opri focul, adăugați ardeiul roșu tăiat în cuburi mici și loboda roșie tocată în fâșii.
- După ce opriți focul, adăugați treptat amestecul de smântână cu ou în zeama fierbinte pentru a evita coagularea.
- Completați cu restul de mărar, pătrunjel și leuștean.