Aceste minunate plăcinte sunt pregătite cu brânză dulce, bine scursă, înfășurată într-un aluat deosebit. Aluatul conține brânză de vaci, da, ați citit bine – este aluatul ideal pentru aceste Poale-n Brâu.
Plăcinte Poale-n Brâu
Recipe by vkPlăcintele cu brânză, cunoscute și sub numele de Poale-n Brâu Moldovenești… Aceste minunate plăcinte sunt pregătite cu brânză dulce, bine scursă, înfășurată într-un aluat deosebit. Aluatul conține brânză de vaci, da, ați citit bine – este aluatul ideal pentru aceste Poale-n Brâu.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Pentru aluat:
600 g 600 făină (000)
50 g 50 zahăr
100 100 -150 ml lapte (se pune treptat să nu fie aluatul prea moale)
100 g 100 unt topit
50 g 50 lapte praf
1 1 linguriță rasă de sare
2 2 ouă
Opțional: 200 g de brânză de vaci. Face aluatul mai fraged și mai aromat
- Activarea drojdiei:
50 g 50 drojdie
50 ml 50 lapte călduț
1 1 linguriță de zahăr
- Pentru finisaj:
Un gălbenuș de ou, puțină sare și 20 ml lapte
- Ingrediente umplutură de brânză:
800 g 800 brânză de vaci dulce
3 3 ouă
1/2 1/2 linguriță de sare
4 4 linguri de griș, sau în funcție de cât de umedă e compoziția
100 g 100 stafide
coaja rasă de la o lămâie bio
100 g 100 de zahăr
1 1 fiolă de esență de vanilie, sau 2-3 pliculețe de zahăr vanilat
Directions
- Activarea drojdiei:
- În 50 ml de lapte călduț, adaugă 50 g de drojdie proaspătă și 1-1.5 lingurițe de zahăr.
- Omogenizează și lasă să se activeze 10 minute.
- Pregătirea aluatului:
- Într-un bol, adaugă 600 g de făină pentru cozonac și creează un nor de făină.
- Adaugă restul de zahăr (din cele 60 g, minus ce ai folosit la drojdie).
- Adaugă 50 g de lapte praf și amestecă ușor cu un tel pentru a omogeniza ingredientele uscate.
- Peste ingredientele uscate, adaugă 2 ouă întregi proaspete.
- Secretul rețetei: încorporează 200 g de brânză de vaci în amestecul uscat.
- După activarea drojdiei, adaug-o peste amestecul de făină.
- Folosește un mixer pentru a omogeniza aluatul, adăugând treptat 150 ml de lapte.
- Încorporează 100 g de unt topit treptat, amestecând bine.
- După ce aluatul este omogenizat, acoperă-l și lasă-l la dospit timp de 40-50 de minute sau până își dublează dimensiunile.
- Pregătirea umpluturii:
- Într-un bol, adaugă 800 g de brânză de vaci dulce.
- Adaugă 3 ouă și amestecă.
- Adaugă sare după gust (aproximativ 6 vârfuri de deget).
- Adaugă 100 g de zahăr și 100 g de stafide.
- Adaugă esență de vanilie după gust.
- Adaugă coaja rasă de la o lămâie bio, folosind doar partea galbenă.
- Încorporează 4 linguri cu vârf de griș în compoziția de brânză și amestecă bine.
- Formarea plăcintelor:
- După ce aluatul a dospit, împarte-l în două și întinde fiecare parte într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime.
- Taie aluatul în pătrățele.
- Pune o lingură de umplutură pe fiecare pătrățel.
- Fă tăieturi de 2-3 cm pe jumătatea lată a aluatului și apoi pliază aluatul peste umplutură pentru a forma poale-n brâu.
- Întinde puțin cele două capete ale aluatului, adună-le și unește-le pentru a forma un soi de trandafir.
- Repetă procesul pentru celălalt triunghiuleț de aluat pentru a forma un alt trandafir.
- Pentru o altă variantă, pune compoziția pe mijlocul aluatului. Unește un colț cu celălalt la partea superioară, apoi procedează la fel cu celălalt colț.
- Poți lăsa plăcintele așa sau, pentru un stil tradițional, poți aduna colțurile și le poți introduce în mijlocul plăcintei.
- Lasă plăcintele să crească timp de 15-20 de minute până încep să înflorească.
- Pregătește un amestec dintr-un gălbenuș de ou, puțină sare și 25 de mililitri de lapte rece. Omogenizează bine.
- Unge fiecare plăcintă cu amestecul de ou, lapte și sare.
- Coace plăcintele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pe raftul din mijloc, folosind căldură de sus și de jos, timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când capătă o culoare aurie.
- După ce sunt coapte și încă fierbinți, pudrează plăcintele cu zahăr pudră după preferință.