Ingredientele alese transformă acest desert într-o opțiune ideală chiar și pentru masa de sărbătoare. De fapt, o poți considera o alternativă modernă la tradiționala pască de Paște.
Prăjitură cu Brânză dulce și aluat Filo
Recipe by vkPrăjitura cu brânză este, aș putea spune, excepțională! Se poate compara cu o pască reinterpretată, sau un cheesecake cu blat de foi filo, atât de savuros încât e greu să te oprești din degustat.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 1 pachet aluat FILO (foi subțiri)
1 kg 1 brânză de vaci
5 5 ouă
200-250 g 200-250 miez de nucă
150 g 150 zahăr pentru umplutură + 50 g zahăr pentru nucă
150 g 150 făină de grâu
1 1 linguriță scorțișoară
10 ml 10 esență de vanilie, sau extract de vanilie, ori zahăr vanilat
1 g 1 sare fină
coajă rasă de la 2 lămâi bio, sau o portocală, ori ambele
10-15 ml 10-15 ulei de măsline
50-100 g 50-100 miere de albine
Directions
- Mărunțește 200 grame de miez de nucă la cuțit. Poți folosi fistic sau migdale dacă dorești.
- Preparare cremă:
- Folosește 5 ouă întregi, mărimea M.
- Adaugă un gram de sare.
- Bate ouăle timp de 10 secunde.
- Adaugă 150 grame de zahăr și mixează până devine o cremă mai albicioasă.
- Adaugă răzătura de la 2 lămâi bio.
- Adaugă 10 ml de extract de vanilie.
- În timp ce amesteci, incorporează treptat 150 grame de făină.
- După incorporarea făinii, începe să mixezi.
- Încorporează jumătate din cantitatea de ou.
- Adaugă restul de ou și amestecă de jos în sus cu paleta.
- Folosește o tavă cu fund detașabil.
- Pune folie sau hârtie de copt.
- Unge cu puțin ulei de măsline.
- Așază 3-4 foi de filo.
- Unge din nou cu ulei de măsline.
- Presară nuci mărunțite.
- Adaugă zahăr amestecat cu scorțișoară.
- Adaugă alte 4 foi de filo orientate în direcția opusă primei serii.
- Unge din nou cu ulei de măsline.
- Adaugă ultimele 3 foi de filo și presează bine pe margini.
- Adaugă compoziția de cremă în tavă.
- Plasează tava în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de o oră și 20 de minute.
- Dacă aluatul de filo se rumenește prea repede, reduce temperatura la 165-170°C.
- După coacere, lasă prăjitura să se răcească pentru vreo 3-4 ore sau peste noapte.
- Scoate prăjitura din tavă.
- Ornează cu miere încălzită pe contur.
- Presară nuca mărunțită pe margine și bucățele de aluat peste.