Vă propun o variantă diferită de salată cu dovlecei: salată de dovlecei opăriți cu șuncă afumată. De obicei, atunci când gândim la dovlecei, îi pregătim pane, adică dovlecei pane cu ou și usturoi. Dar dovleceii sunt atât de versatili încât salatele create cu ei sunt deosebite.
Salată de Dovlecei (cu şuncă afumată)
Recipe by vkVă prezint o rețetă de salată în care am folosit dovlecei opăriți în apă sărată, ulterior răciți și amestecați cu diverse ingrediente: brânză cheddar sau cașcaval, șuncă de Praga afumată sau piept de pui la grătar, condimente, usturoi – care se potrivește excelent cu dovleceii – și nu în ultimul rând, mărar. Această rețetă de salată este ideală: este simplă, rapidă și nu necesită un buget mare. Iaurtul poate fi înlocuit cu ușurință cu maioneză, fie homemade, fie din comerț.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 kg 1 dovlecei tineri, fără semințe prea dezvoltate
100 gr 100 șuncă de Praga, sau piept de pui la grătar, sau orice doriți
100 gr 100 cașcaval, brânză cheddar, etc
2 2 legături de mărar proaspăt (doar frunzulițele)
200 gr 200 iaurt grecesc, sau maioneză
1 1 lingură rasă de sare, sau după gust
4-5 4-5 căței de usturoi, sau după gust
1/2 1/2 linguriță piper, sau după gust
opțional boia de ardei dulce, sau se poate adăuga ardei proaspăt cubulețe
zeamă de lămâie, după gust
Directions
- Pune la fiert cam 2 litri de apă.
- Curăță dovleceii și îndepărtează capetele.
- Taie dovlecelul în felii de 1 cm grosime și apoi în fasii tot de 1 cm.
- Taie dovlecelul în cubulețe de 1 cm x 1 cm x 1 cm.
- Când apa dă în clocot, adaugă o lingură rasă de sare.
- Pune dovleceii în apa fierbinte și lasă-i să fiarbă la foc molcom timp de 5 minute.
- După 5 minute, oprește focul și scoate dovleceii într-un bol.
- Trece dovleceii sub jet de apă rece pentru a opri gătirea.
- Adaugă într-un bol: dovleceii, 100 g de brânză cheddar (sau cascaval), 100 g de șunculiță de Praga, mărarul de la două legături, 5 căței de usturoi tocați mărunt, jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță de piper proaspăt râșnit, jumătate de linguriță de boia de ardei dulce sau iute și 200 g de iaurt grecesc.
- Amestecă toate ingredientele în bol.
- Adaugă zeama de la o jumătate de lămâie (cam 3 linguri de zeamă).
- Acoperă bolul și dă-l la frigider timp de 20 de minute.
- După 20 de minute, servește salata.