Am pregătit pentru voi o tocăniță de legume cu ciuperci deosebit de reușită, mai precis, o tocăniță de hribi. Încă mă gândesc la savoarea acestei delicioase tocănițe, conservată cu grijă în borcane.
Tocană de Legume cu Ciuperci
Recipe by vkIngredientele sunt similare cu cele utilizate pentru zacuscă de ciuperci. Totuși, modul în care ingredientele sunt tăiate transformă preparatul într-o tocăniță de legume cu ciuperci. Te invit să încerci această tocăniță, fie că alegi să o servești cu orez, fie fără.
Găsești ingredientele pentru tocănița de legume cu hribi detaliat mai jos, iar pentru a înțelege pas cu pas cum să prepari zacuscă de ciuperci, te invit să urmărești videoclipul atașat.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
2.5 kg 2.5 hribi curățați, sau orice alte ciuperci preferi
2.5 kg 2.5 ceapă
2 kg 2 morcov (cântăriți necurățați)
1 kg 1 ardei gras (cântăriți necurățați)
2.5 kg 2.5 gogoșari (cântăriți necurățați)
4 4 ardei iuți
500 ml 500 ulei fl. soarelui
600 gr 600 pastă de tomate
100 ml 100 oțet de 9 grade
100-120 gr 100-120 usturoi curățat
1 1 praz mare
25-30 gr 25-30 sare neiodată
1 1 lingură de piper măcinat proaspăt
6-8 6-8 frunzulițe de dafin
Directions
- Taie 2,5 kg de ceapă, feliază subțire și împarte fiecare felie în două sau trei părți.
- Taie un praz mărișor în jumătate, apoi în feliuțe subțiri.
- Curăță 4 ardei iuți (mai mărișori, dar nu foarte iuți), înlătură nervurile și semințele, și taie-i în feliuțe subțiri.
- Încinge 500 ml de ulei de floarea soarelui într-o oală încăpătoare.
- Adaugă 2-3 căciulii de usturoi întregi în ulei, pentru a-l aromatiza.
- Adaugă ardeii iuți tăiați în ulei și lasă să se gătească pentru aproximativ 1,5 minute.
- Adaugă 6 frunze de dafin și o lingură de piper proaspăt măcinat.
- Adaugă ceapa și prazul tăiate și amestecă bine.
- Adaugă 20-25 grame de sare fără iod și 100 ml de oțet de 9 grade.
- Lasă să se gătească pentru 10 minute.
- Între timp, taie 1 kg de ardei gras și 2,5 kg de gogoșari fideluțe și dă 2 kg de morcov pe răzătoarea mare.
- Adaugă morcovul ras în oală și lasă să se gătească pentru încă 15 minute.
- Pregătește 2,5 kg de hribi: taie-i în feliuțe, apoi în bastonașe și în final în cubulețe.
- Adaugă 600 grame de pastă de tomate sau bulion în oală și lasă să se gătească pentru 5 minute.
- Adaugă ardeii și gogoșarii tăiați în oală și lasă să se gătească la foc mic pentru 25-30 minute.
- Adaugă ciupercile tăiate și amestecă bine.
- Verifică și ajustează gustul, adăugând sare, piper sau ardei iute, după preferințe.
- Lasă să se gătească la foc mic pentru o oră, amestecând ocazional și adăugând apă sau suc de roșii dacă este necesar.
- Pregătește borcanele și capacele: sterilizează-le la 160 de grade Celsius pentru 15 minute.
- Umple borcanele cu tocană, până la buza borcanului.
- Înșurubează capacele cât mai strâns posibil.
- Lasă borcanele să se răcească treptat sub o păturică pentru două zile.