Această rețetă de tocană de legume cu orez m-a readus în amintirile copilăriei. Îmi aduc aminte de momentele când atât bunica, cât și mama preparau tocană de legume pentru iarnă.
![Tocană de legume cu Orez](https://ed8x7xgerv7.exactdn.com/wp-content/uploads/2023/09/maxresdefault-51.jpg?strip=all&lossy=1&resize=530%2C530&ssl=1)
Tocană de legume cu Orez
Recipe by vkMai jos găsiți lista de ingrediente pentru această tocană de legume, o rețetă de iarnă extrem de delicioasă, care nu ar trebui să lipsească niciodată din cămară.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 kg 1 ardei kapia
1 kg 1 ardei gras galben
10 10 gogoșari copți (opțional, dar obligatoriu)
1.5 kg 1.5 morcov
2 kg 2 ceapă
300 gr 300 orez (spălat și lăsat la înmuiat în apă călduță)
450 ml 450 suc de roșii
500 ml 500 ulei fl. soarelui
2 2 linguri pastă de roșii (bulion)
1/2 1/2 lingură piper măcinat
1/2 1/2 lingură piper boabe
5 5 frunzulițe de dafin (se pun la fiert cu legumele)
2 2 linguri sare (sau după gust)
1-2 1-2 linguri oțet 9 grade
Directions
- Puneți 300 grame de orez într-un vas și acoperiți-l cu apă călduță. Lăsați-l la înmuiat în timp ce pregătiți legumele.
- Spălați orezul în două-trei ape până când apa rămâne incolor.
- Tăiați ardeii capia și ardeii grași la cuțit în bastonașe de aproximativ 5-6 mm, apoi în pătrățele de 5-6 mm.
- Morcovul se dă pe răzătoarea mare.
- Coaceți și curățați gogoșarii, apoi tăiați-i în fâșiuțe și cubulețe mărunte.
- Într-o tigaie, adăugați 250 ml de ulei de floarea-soarelui și sotați 2 kg de ceapă mărunțită, tocată la mandolină sau la cuțit. Adăugați două linguri și jumătate de sare de mare și lăsați pe foc timp de 10 minute, amestecând ocazional.
- În altă tigaie, adăugați restul de 250 ml de ulei și sotați 1,5 kg de morcov dat pe răzătoare pentru 20 de minute.
- Transferați ceapa și morcovul sotat într-o oală. Adăugați o linguriță de piper proaspăt râșnit, o linguriță de boabe de piper, șase frunze de dafin și două linguri de pastă de tomate. Amestecați și lăsați la foc minim pentru 1-2 minute.
- Adăugați 10 gogoșari tocați mărunt în oală și amestecați.
- Adăugați un kilogram de ardei capia și un kilogram de ardei gras galben tocat mărunt la cuțit.
- Adăugați o lingură și jumătate de oțet de mere de 9 grade.
- Adăugați 450 ml de suc de roșii și amestecați bine. Dacă este necesar, adăugați mai multă apă, având în vedere că orezul va absorbi mare parte din umezeală.
- Lăsați la foc mic pentru 30 de minute, amestecând ocazional. Tocănița este gata atunci când uleiul se ridică la suprafață.
- Metodă de conservare:
- Spală bine borcanele.
- Pune borcanele în cuptorul încins la o temperatură între 150-170 grade Celsius și lasă-le timp de 15-20 de minute.
- Scoate 4-6 borcane o dată și umple-le cu compoziția fierbinte pe care vrei să o conservezi pentru iarnă.
- Închide borcanele cu capace noi pentru a asigura etanșeitatea (folosește capace diferite în fiecare an).
- Așază borcanele sub o pătură și lasă-le să se răcească treptat timp de 3-7 zile.