Această rețetă de tocană de legume cu orez m-a readus în amintirile copilăriei. Îmi aduc aminte de momentele când atât bunica, cât și mama preparau tocană de legume pentru iarnă.
Tocană de legume cu Orez
Recipe by vkMai jos găsiți lista de ingrediente pentru această tocană de legume, o rețetă de iarnă extrem de delicioasă, care nu ar trebui să lipsească niciodată din cămară.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 kg 1 ardei kapia
1 kg 1 ardei gras galben
10 10 gogoșari copți (opțional, dar obligatoriu)
1.5 kg 1.5 morcov
2 kg 2 ceapă
300 gr 300 orez (spălat și lăsat la înmuiat în apă călduță)
450 ml 450 suc de roșii
500 ml 500 ulei fl. soarelui
2 2 linguri pastă de roșii (bulion)
1/2 1/2 lingură piper măcinat
1/2 1/2 lingură piper boabe
5 5 frunzulițe de dafin (se pun la fiert cu legumele)
2 2 linguri sare (sau după gust)
1-2 1-2 linguri oțet 9 grade
Directions
- Puneți 300 grame de orez într-un vas și acoperiți-l cu apă călduță. Lăsați-l la înmuiat în timp ce pregătiți legumele.
- Spălați orezul în două-trei ape până când apa rămâne incolor.
- Tăiați ardeii capia și ardeii grași la cuțit în bastonașe de aproximativ 5-6 mm, apoi în pătrățele de 5-6 mm.
- Morcovul se dă pe răzătoarea mare.
- Coaceți și curățați gogoșarii, apoi tăiați-i în fâșiuțe și cubulețe mărunte.
- Într-o tigaie, adăugați 250 ml de ulei de floarea-soarelui și sotați 2 kg de ceapă mărunțită, tocată la mandolină sau la cuțit. Adăugați două linguri și jumătate de sare de mare și lăsați pe foc timp de 10 minute, amestecând ocazional.
- În altă tigaie, adăugați restul de 250 ml de ulei și sotați 1,5 kg de morcov dat pe răzătoare pentru 20 de minute.
- Transferați ceapa și morcovul sotat într-o oală. Adăugați o linguriță de piper proaspăt râșnit, o linguriță de boabe de piper, șase frunze de dafin și două linguri de pastă de tomate. Amestecați și lăsați la foc minim pentru 1-2 minute.
- Adăugați 10 gogoșari tocați mărunt în oală și amestecați.
- Adăugați un kilogram de ardei capia și un kilogram de ardei gras galben tocat mărunt la cuțit.
- Adăugați o lingură și jumătate de oțet de mere de 9 grade.
- Adăugați 450 ml de suc de roșii și amestecați bine. Dacă este necesar, adăugați mai multă apă, având în vedere că orezul va absorbi mare parte din umezeală.
- Lăsați la foc mic pentru 30 de minute, amestecând ocazional. Tocănița este gata atunci când uleiul se ridică la suprafață.
- Metodă de conservare:
- Spală bine borcanele.
- Pune borcanele în cuptorul încins la o temperatură între 150-170 grade Celsius și lasă-le timp de 15-20 de minute.
- Scoate 4-6 borcane o dată și umple-le cu compoziția fierbinte pe care vrei să o conservezi pentru iarnă.
- Închide borcanele cu capace noi pentru a asigura etanșeitatea (folosește capace diferite în fiecare an).
- Așază borcanele sub o pătură și lasă-le să se răcească treptat timp de 3-7 zile.