Dacă e să vorbim de bunătăți tradiționale, varza a la Cluj e printre ele. Dar dacă faci varza a la Cluj la cuptor, e și mai și. Am făcut o rețetă deosebită, o rețetă gustoasă de sarmale împrăștiate cu varză murată la cuptor. Cu puțină afumătură și smântână proaspătă, o șmecherie de rețetă, numai bună de savurat.
Varză a la Cluj
Recipe by vkIată cum se face varza a la Cluj cu varză acră, pas cu pas, să-ți vină ușor să o gătești și tu.
Ingredientele pentru varza a la Cluj la cuptor le găsești mai jos în descriere, iar pașii rețetei de sarmale împrăștiate în video precum și scris, mai jos.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
2 kg 2 de varză acră (murată)
1-1,2 kg 1-1,2 carne amestec, porc-vită
300 gr 300 orez
4 4 cepe medii mari tocate mărunt
400-500 ml 400-500 suc de roșii
4 4 linguri de untură sau 60-80 ml ulei fl. soarelui
șunculiță afumată (opțional)
1 1 linguriță de piper proaspăt râșnit
1 1 lingură cimbru uscat
1 1 linguriță cu vârf boia dulce
Opțional 200 gr smântână, și două roșii pentru aspectul final
Directions
- Desfaceți varza foaie cu foaie și clătiți-o în 3 ape.
- Lăsați varza la înmuiat pentru o oră.
- Luați 3-4 frunze de varză, strângeți-le pentru a elimina excesul de apă și tăiați-le mărunt.
- Eliminați nervura tare de la baza frunzelor.
- Topiți untura de porc într-o tigaie și adăugați ceapa tocată mărunt.
- Adăugați piperul și cimbrul și amestecați.
- Opriți focul, adăugați boiaua de ardei și amestecați.
- Adăugați 150 ml de suc de roșii și amestecați.
- Adăugați varza tocată, amestecați și lăsați la călit pentru 30-40 de minute.
- Într-o altă tigaie, topiți untura și adăugați afumătura tocată și ceapa tocată mărunt.
- Adăugați carnea de porc și prăjiți-o până se rumenește.
- Clătiți și înmuiați orezul, apoi adăugați-l peste carne.
- Lăsați amestecul să se răcească.
- Asamblare:
- Într-un vas de copt, puneți un strat de varză călită, apoi un strat de carne cu orez.
- Repetați procesul până terminați ingredientele, finalizând cu un strat de varză.
- Turnați restul de 300 ml de suc de roșii peste.
- Adăugați smântână, felii de roșii și ornați după dorință.
- Coacere:
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Coaceți preparatul pentru 40-50 de minute.
- Verificați la 30-35 de minute și scoateți când este gata.
- Lăsați să se răcească ușor înainte de a tăia și servi.