Răcituri de COCOȘ [ȚAPENE și Moldovenești] Piftie de Cocoș
Recipe by CristinaAceastă rețetă de răcituri de cocoș este un fel de mâncare savuros și tradițional, perfect pentru a fi servit în timpul sărbătorilor sau la ocazii speciale.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
un cocoș de 3-4 kg, sau piese de carne (piept, copane, pulpe superioare)
1,5 kg 1,5 picioare (scărmuși) de pasăre
4-5 4-5 cepe medii
2 2 morcovi mari
2 2 rădăcini mari de pătrunjel/păstârnac
10 g 10 piper boabe
3-4 3-4 căciuli de usturoi
6-7 6-7 frunzulițe de dafin
1 1 rădăcină de țelină, mărime medie/mare
10-15 g 10-15 sare, sau după gust
8 L 8 apă rece
Directions
- Înlătură aripile, pulpele și pieptul cocoșului, păstrând carnea și oasele pentru aromă.
- Într-o oală mare, așază carnea și oasele de cocoș, ghearele de pasăre, legumele (pătrunjelul, morcovii, cepele, țelina), frunzele de dafin, piperul și sarea.
- Adaugă 8 litri de apă și lasă să fiarbă lent pentru 4-5 ore.
- Pe parcursul fierberii, îndepărtează spuma formată deasupra.
- După ce a fiert, strecoară supa și scoate excesul de grăsime.
- Pasează usturoiul și amestecă-l cu sare.
- Strecoară supa fierbinte de mai multe ori peste amestecul de usturoi și sare pentru a aromatiza.
- Așază carnea de cocoș în recipiente sau forme.
- Adaugă morcov și verdeață pentru decor.
- Toarnă supa aromatizată peste carnea de cocoș.
- Lasă răciturile la frigider peste noapte sau până când se întăresc bine.