
Ciulama de dovlecel de post
Recipe by vkCiulama de dovlecei de post – cremoasă, aromată și surprinzător de gustoasă
O rețetă rapidă, fără lapte sau smântână, dar cu un sos fin și bogat în arome! Dovleceii fragezi se îmbină perfect cu textura catifelată a ciulamalei, iar servită cu mămăliguță devine o masă de neuitat! Simplă, delicioasă și gata în câteva minute!
Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.
Ingredients
3-4 3-4 dovlecei
1 1 conopidă
1 1 ceapă medie
4 4 căței de usturoi
50 g 50 făină de grâu
15 ml 15 ulei
3 3 frunzulițe dafin
1 1 vârf linguriță nușcoară
1/2 1/2 linguriță piper
7 g 7 sare
200-300 ml 200-300 apă de la conopidă
Directions
- Umple o cratiță pe jumătate cu apă și pune la fiert.
- Adaugă 1 linguriță de sare (5 g) și 3 frunze de dafin.
- Rupe o căpățână de conopidă în bucăți mici și pune-o la fiert până devine moale.
- Într-o cratiță, pune 3 linguri de ulei (aprox. 15 ml) la încins.
- Adaugă 1 ceapă mare tocată mărunt și presară 1 linguriță de sare.
- Adaugă câteva rotocoale de piper după gust.
- Călește ceapa la foc moderat până devine translucidă și începe să se caramelizeze ușor.
- Zdrobește 4 căței de usturoi și adaugă-i peste ceapă, amestecând continuu.
- Spală și curăță 4 dovlecei (aprox. 1,2 kg).
- Taie-i în bucăți medii și adaugă-i peste ceapă și usturoi.
- Gătește la foc moderat spre mare până când dovlecelul își reduce conținutul de apă și se rumenește ușor.
- Scoate conopida fiartă și paseaz-o cu un blender până obții o cremă fină.
- Adaugă un vârf de linguriță de nucșoară și 50 g de făină de grâu peste piureul de conopidă.
- Toarnă treptat 200-300 ml de apă și amestecă bine până obții un sos cremos.
- Adaugă sosul de conopidă peste dovlecelul călit și amestecă bine.
- Lasă să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, amestecând pentru a găti făina.
- Oprește focul și ajustează gustul cu sare și piper după preferință.
- Presară pătrunjel proaspăt și mărar tocat deasupra.
- Servește cu mămăliguță și savurează! Poftă bună!