Autentic ca la ȚARĂ – Lapte PRINS și SMÂNTÂNĂ de CASĂ
Recipe by CristinaAutentic ca la ȚARĂ, nu am alte cuvinte să vă descriu bunătatea aceasta! Am făcut, lapte prins, sau chișleac cum se zice pe la noi. Iar pe lângă bunătatea de chișleac a mai ieșit și o ulcică de smântână de casă. Rețeta de lapte prins este veche de când mă știu, căci am moștenit-o de la stră-stră-bunica, pe vremea când totul era cât se poate de natural și tradițional. În acestă rețetă îți arăt pas cu pas cum să faci cel mai bun lapte prins, chișleac de casă, dar și cea mai naturală și sănătoasă smântână de casă.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
8-10 l 8-10 lapte + 1 l extra
1 l 1 apă
Directions
- Spargi 8 litri de lapte proaspăt în două borcane de 4 litri și le acoperi.
- Lasi laptele la temperatura camerei sau la frigider timp de 24 de ore pentru a permite smântânii să se ridice la suprafață.
- După prima zi, scoți borcanul de la rece și îndepărtezi cu grijă smântâna formată la suprafața laptelui cu ajutorul unui polonic.
- Lasi laptele să se așeze în continuare timp de încă 24 de ore, pentru a permite separarea eficientă a smântânii.
- După ce ai strâns toată smântâna, poți utiliza această smântână proaspătă pentru diverse preparate, inclusiv pentru a face unt sau pentru a o consuma ca atare.
- În acest moment, în vasul rămas, vei avea laptele prins sau “chișleacul”. Acesta poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit pentru a face brânză proaspătă.
- Poți adăuga puțină sare și/ sau alte condimente la laptele prins pentru a îmbunătăți gustul.
- Poți consuma laptele prins așa cum este sau îl poți folosi în diverse rețete de brânză sau iaurt.