Caltaboș de Casă Tradițional | Cum se Face Caltaboș de Casă | Rețetă Caltaboș
Recipe by CristinaCaltaboșul este o delicatesă tradițională, savurată în special în perioada sărbătorilor, și reprezintă o parte importantă a patrimoniului culinar românesc. Prepararea lui necesită timp și atenție, dar rezultatul este o mâncare bogată în arome și texturi. Poftă bună!
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
2-2,5 kg 2-2,5 fleică de porc (sau căzătură de la porc, cu grăsime, sorici și carne)
1-1,5 kg 1-1,5 falcă de porc sau gușă
2 buc 2 splină
2 buc 2 inimi de porc
2 kg 2 de ficat de porc
mate groase, provenite din intestinul gros
- Pregătirea cărnii pentru caltaboș, supă de carne:
2 2 cepe medii/mari
5 5 căței de usturoi
1 1 linguriță coriandru boabe
5-7 5-7 frunzulițe de dafin
1 1 lingură rasă de piper boabe (pentru aromă, nu iuțeală)
7-8 7-8 boabe de ienibahar
60-65 g 60-65 sare
- Pentru compoziție de carne:
250-300 g 250-300 orez
2 2 cepe medii/mari
2-3 2-3 linguri de ulei
un vârf de sare
0.5 L 0.5 supă de carne;
Directions
- Tăiați carnea în bucăți și fierbeți-o împreună cu ceapa, usturoiul, coriandrul, dafinul, piperul, ienibaharul și sarea.
- Lăsați să fiarbă la foc mic pentru 2-3 ore, până când carnea devine fragedă.
- După fierbere, scoateți carnea și lăsați-o să se răcească.
- Sotați ceapa tocată în ulei, adăugați orezul spălat și înmuiat, și lăsați să se caramelizeze ușor.
- Măcinați carnea răcită folosind o mașină de tocat carne.
- Amestecați carnea măcinată cu orezul sotat, adăugând zeamă de carne pentru a obține consistența dorită. Gustați și ajustați condimentele.
- Curățați mațele groase și umpleți-le cu amestecul de carne și orez folosind un dispozitiv special de umplut cârnați.
- Fierbeți caltaboșii în zeama rămasă de la carne pentru 30-45 de minute la o temperatură de 75-80 de grade Celsius.
- Lăsați caltaboșii să se răcească peste noapte pentru a se întări și a dezvolta aromele.