Cei mai pufoși Mucenici sau Sfințișori ∞ Rețeta Bunicii
Recipe by CristinaSub titlul “Cei mai pufoși Mucenici sau Sfințișori – Rețeta Bunicii“, veți descoperi secretul din spatele celor mai delicioși și aerisiti sfințișori, o tradiție dulce ce aduce bucurie în casele noastre de fiecare 9 martie. Așadar, pregătiți-vă pentru o călătorie gustativă în trecut, unde ingredientele simple se transformă în magie și amintiri!
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
- Mucenici sau Sfințișori:
750 g 750 făină
400 ml 400 lapte călduț până în 37 grade Celsius
100 g 100 zahăr
7 g 7 drojdie uscată
3 3 ouă
coajă rasă de la o portocală
coaja rasă de la o lămâie
1 1 fiolă esență de vanilie
2-3 g 2-3 sare
300-400 g 300-400 miez de nucă
1 1 gălbenuș de ou
3 3 linguri lapte
1 1 praf de sare
- Pentru sirop:
150 g 150 miere
150 ml 150 apă călduță
Directions
- Într-un bol mare, amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia. Lasă amestecul să activeze pentru 5-7 minute.
- Adaugă ouăle, coaja rasă de portocală și lămâie, esența de vanilie și amestecă bine.
- Începe să adaugi făina treptat, până când aluatul începe să se formeze. Spre final, adaugă sarea și frământă aluatul până devine elastic și se desprinde de pe pereții bolului.
- Lasă aluatul să crească într-un loc călduț, acoperit, până își dublează volumul (aproximativ 40-60 de minute).
- Împarte aluatul crescut în porțiuni egale (aproximativ 140 g fiecare pentru 10 bucăți).
- Formează din fiecare porțiune un șnur lung pe care îl vei îndoi pentru a forma cifra 8, simbolizând forma tradițională a mucenicilor.
- Așază mucenicii modelați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă ușor cu ulei.
- Unge mucenicii cu un amestec de gălbenuș de ou, lapte și sare.
- Coace în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20-25 de minute sau până când devin aurii.
- În timp ce mucenicii sunt încă calzi, periază fiecare cu sirop de miere diluat cu puțină apă caldă.
- Treci fiecare mucenic prin nucă măcinată pentru a se lipi bine.