Cel mai Aromat Borș de Urzici Moldovenesc de Post
Recipe by CristinaBorșul de urzici este nu doar o mâncare sănătoasă și plină de vitamine, ci și o modalitate delicioasă de a saluta sosirea primăverii cu ingrediente proaspete și aromate. Savurează acest borș alături de familie sau prieteni pentru o experiență culinară autentic românească.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1/2 kg 1/2 urzici
30-40 ml 30-40 ulei de floarea soarelui
2 2 cepe medii, tocate mărunt
100 g 100 morcov, dat prin răzătoare mare (fideluțe)
100 g 100 țelină, dată prin răzătoare mare
100 g 100 păstărnac sau rădăcină de pătrunjel, dată prin răzătoare mare
6 6 fire de ceapă verde, tăiate rondele
6 6 fire de usturoi verde, tăiate rondele
1 1 legătură de pătrunjel, tocat mărunt
2 2 legături de leuștean, tocat mărunt
1 1 lingură pastă de tomate
Jumătate de linguriță de piper proaspăt măcinat
30-40 g 30-40 orez cu bob lung
1 1 ardei capia, tocat în cubulețe mici
Jumătate de litru de borș acru
Sare după gust
Apă fierbinte pentru completare
Directions
- Încinge uleiul într-o oală și adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul, țelina și păstărnacul. Sotează legumele până când devin sticloase și ușor caramelizate pe margini.
- Introdu ceapa verde și usturoiul verde tocate, urmate de păstărnac, pastă de tomate și piper. Lasă-le să se soteze împreună pentru câteva minute.
- Adaugă orezul și lasă-l să fiarbă împreună cu legumele pentru aproximativ 2 minute. Completează apoi cu borșul acru și ajustează gustul cu sare.
- Curăță și spală urzicile în mai multe ape. Opărește-le cu zeamă fierbinte din oală pentru a le înmuia și a le reduce din intensitatea înțepăturilor.
- Adaugă urzicile opărite în oală și lasă totul să fiarbă împreună pentru încă 10 minute. Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar.
- Adaugă pătrunjelul și leușteanul tocat mărunt și lasă borșul să se odihnească pentru câteva minute înainte de servire, pentru a-i permite aromei de verdeață să se infuzeze bine.
- Servește borșul fierbinte, decorat cu frunze proaspete de leuștean sau pătrunjel, pentru o prezentare și mai apetisantă.