
Cel mai DELICIOS COZONAC FRANJURI
Recipe by CristinaEste imposibil să nu observi acest cozonac. Este, de departe, cel mai delicios cozonac, cu franjuri, având un aspect inedit și fiind extrem de gustos. Copiii mei acum așa își doresc cozonacul, și acesta este un adevărat provocare pentru mine!
Crusta cozonacului este ușor crocantă, subțire și se topește în gură. Iar când vine vorba despre interiorul cozonacului, pur și simplu nu am cuvinte!
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Ingrediente premix:
50 g 50 făină
150 ml 150 lapte rece
- Ingrediente aluat pentru cozonac:
premix
4 4 gălbenușuri + 2 albușuri
150 ml 150 lapte
4-5 g 4-5 sare
200 ml 200 smântână lichidă, dulce (de gătit)
60 g 60 zahăr
50 g 50 lapte praf
coajă rasă de la o 1/2 portocală și de la o 1/2 lămâie bio
500 g 500 făină de grâu
15 ml 15 esență de vanilie
10 g 10 de drojdie uscată
- Crema
4 4 albușuri de ou, se bat spumă cu puțină sare
150 g 150 zahăr
160-200 g 160-200 miez de nucă măcinată
20-30 g 20-30 cacao
10 ml 10 esență de rom
1 1 gălbenuș de ou
15 ml 15 lapte rece
puțină sare
Directions
- Premix Făină și Lapte:
- Combinați 50-60g de făină cu 150ml de lapte rece, amestecați cu un tel și gătiți la foc minim timp de 2 minute.
- Pregătirea Aluatului:
- Transferați premixul în bolul unui mixer.
- Adăugați 4 gălbenușuri, 2 albușuri, 60g zahăr, 200ml smântână lichidă, 5g sare, coaja rasă de la jumătate de lămâie și portocală, și 15ml esență de vanilie.
- Omogenizați ingredientele, apoi adăugați 500g făină, 50g lapte praf și 10g drojdie uscată.
- Frământați aluatul pentru aproximativ 20 de minute până devine elastic și lucios.
- Lăsați aluatul să se odihnească și să-și dubleze volumul pentru cel puțin 30 de minute.
- Prepararea Cremei:
- Bateți 4 albușuri cu un vârf de sare, apoi adăugați treptat 150g zahăr.
- Combinați 160g nucă măcinată cu 20g cacao și adăugați-le peste albușuri.
- Amestecați ușor, adăugați 10ml esență de rom și omogenizați.
- Întindeți aluatul într-un dreptunghi, tăiați franjuri pe margini și întindeți crema de nucă pe mijloc.
- Rulați aluatul, tăiați-l în două și așezați fiecare jumătate în tăvi pregătite.
- Ungeți cozonacii cu un amestec de gălbenuș de ou și lapte, apoi lăsați-i să crească în tăvi.
- Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 55 de minute, până când trece testul scobitorii.