Ciorbă Rădăuțeana [ de CURCAN ]
Recipe by CristinaDacă până acum preparasem doar ciorba rădăuțeană de pui, a venit momentul să încerc și ciorba rădăuțeană de curcan, o ciorbă cremoasă și fină, ușor de făcut.
Am pregătit ciorba rădăuțeană de curcan, foarte aromată, iar carnea de curcan se potrivește perfect pentru vestita ciorbă de Rădăuți.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 kg 1 piept de curcan
1 kg 1 pulpă de curcan
3 3 cepe medii întregi
3 3 morcovi medii
1 1 țelină medie (aprx.200 g)
1 1 pătrunjel rădăcină mare sau păstârnac rădăcină
2-3 2-3 frunze de dafin
1 1 lingură de piper boabe
1 1 lingură de sare, sau după gust
10-12 10-12 căței de usturoi + 1 lingură de oțet peste
6-7 6-7 gălbenușuri de ou (1 gălbenuș pentru 1 litru de supă)
6-7 6-7 linguri oțet (1 lingură pentru fiecare litru de supă)
500 g 500 de smântână grasă 30% grăsime (aprox. 100 grame la litru de supă)
200 g 200 smântână lichidă de gătit 30% grăsime (se adaugă pentru cremozitate)
6 L 6 apă
Directions
- Într-o oală mare, pune 1 kg de piept de curcan și o pulpă generoasă de curcan (aproximativ 1 kg).
- Adaugă 2 frunze de dafin, 1 lingură de boabe de piper și 10-15 g de sare.
- Completează cu legume: o țelină medie spre mare tăiată în 4, un pătrunjel rădăcină mare, 3 cepe medii curățate de coajă și întregi, și 3 morcovi mari.
- Umple oala cu apă rece (aproximativ 6 litri) și lasă să fiarbă la foc moderat.
- Fierbe carnea și legumele pentru aproximativ 4 ore la foc mic.
- Îndepărtează periodic spuma formată pe suprafața apei.
- După fierbere, scoate carnea și legumele din oală.
- Amestecă 500 g de smântână grasă cu 200 ml de smântână lichidă și 7 gălbenușuri de ou.
- Adaugă o linguriță de sare și 6 linguri de oțet de mere.
- Încorporează treptat zeamă fierbinte din oală peste amestecul de ouă și smântână pentru a-l tempera.
- Toacă mărunt o căpățână de usturoi și amestecă-o cu o lingură de oțet.
- Strecoară zeama fierbinte prin mujdei pentru a aromatiza supa.
- Adaugă morcov tras la tigaie în supă pentru a-i da culoare.
- Încorporează amestecul de ouă, smântână și oțet în supă, amestecând bine.
- Adaugă carnea de curcan desfăcută în bucăți mici înapoi în oală.
- Servește ciorba fierbinte, ajustând gustul cu sare, piper, smântână, oțet și mujdei de usturoi după preferințe.