Compot de Perje
Recipe by vkAstăzi vă prezint o rețetă din copilărie: compot de prune uscate și afumate, după rețeta bunicii. Prunele cu gust intens și caramelizat fac din acest compot o experiență de neuitat.
Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
300-400 g 300-400 prune uscate
2,5 l 2,5 apă
2 2 linguri ulei fl. soarelui
1 1 ceapă mică tocată mărunt
150 g 150 zahăr
Directions
- Pune aproximativ 400 g de prune uscate și afumate într-un bol și acoperă-le cu apă. Lasă-le să se înmoaie timp de 3-4 minute.
- Clătește prunele în 3-4 ape pentru a îndepărta murdăria și excesul de fum de pe coajă. Lasă-le apoi la hidratat în apă călduță timp de 20-30 de minute.
- Într-o oală încăpătoare, adaugă două linguri de ulei de floarea-soarelui. Adaugă o ceapă mică tocată fin și călește ușor ceapa, fără să o prăjești.
- Adaugă 1 litru de apă și prunele hidratate, împreună cu apa lor (aproximativ jumătate de litru). Dacă este nevoie, adaugă încă 500 ml de apă, astfel încât să ai în total 2 litri de apă în oală. Lasă compotul să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecând ocazional.
- După ce compotul a fiert, adaugă 150 g de zahăr. Amestecă până când zahărul se dizolvă complet.
- Compotul este gata de servit după ce zahărul s-a dizolvat și prunele s-au hidratat complet. Se poate servi cald sau rece, iar bunica sugera să fie mâncat cu mămăligă rece sau turte de casă.