Cozonac Baigli | Cozonac cu Nucă | Cozonac cu Mac | Cozonac Unguresc
Recipe by CristinaAcești cozonaci ungurești, sau baigli, sunt o delicatesă perfectă pentru sărbători sau pentru a impresiona oaspeții cu un desert aromat și gustos. Poftă bună!
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalPentru aluatul de baigli:
1 kg 1 făină de cozonac (000)
20 g 20 drojdie uscată
400 g 400 unt 82% grăsime
2 2 gălbenușuri de ou
1 1 linguriță de sare
250 ml 250 lapte călduț
100 g 100 zahăr pudră
- Pentru siropul de zahăr
500 ml 500 apă
500 g 500 zahăr
3 3 cuișoare
- Pentru compoziția de mac, Baigli cu Mac:
500 g 500 mac măcinat (dat prin blender)
coajă rasă de la două lămâi
coajă rasă de la o portocală
1 1 lingură rasă de scorțișoară
1 1 fiolă de esență de vanilie, sau 3-4 pliculețe de zahăr vanilat
- Pentru compoziția de nucă, Baigli cu Nucă:
500 g 500 nucă măcinată (dată prin blender)
100-150 g 100-150 stafide
coajă rasă de la două lămâi
coajă rasă de la o portocală
1 1 lingură rasă de scorțișoară
1 1 fiolă de esență de vanilie, sau 3-4 pliculețe de zahăr vanilat
Directions
- Combinați untul cu făina până la obținerea unei consistențe de pesmet.
- Separat, activați drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr.
- Amestecați drojdia activată cu făina și untul, adăugați gălbenușurile, vanilia și frământați aluatul.
- Lăsați aluatul să se odihnească la rece pentru 2-3 ore.
- Fierbeți apa cu zahărul și cuișoarele până obțineți un sirop gros.
- Amestecați ingredientele fiecărei umpluturi separat, adăugați siropul cald treptat până obțineți consistența dorită.
- Lăsați umpluturile să se hidrateze.
- Întindeți aluatul în foi subțiri, adăugați umplutura și rulați strâns.
- Înțepați cozonacii cu o scobitoare pentru a permite eliberarea aerului.
- Ungeți cozonacii cu gălbenuș de ou și lăsați-i la rece pentru 10 minute. Repetați procesul de ungere de 2-3 ori pentru a obține un aspect lucios.
- Coaceți la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 35-40 de minute (sau până când sunt bine rumeniți).