Cozonac cu Ciocolată [BABKA] | Babka cu Ciocolată | Cozonac BABKA cu Ciocolată
Recipe by CristinaCozonacul Babka este un desert delicios de origine israeliană sau poloneză, care seamănă cu cozonacul dar este îmbogățit cu ciocolată și alune. Aluatul pentru cozonacul Babka nu trebuie muncit precum cel de la cozonacul nostru autohton. Așa că, dacă vrei un cozonac cu ciocolată, ușor de făcut și foarte gustos, ai aici o rețetă pe cinste de Babka.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
600 g 600 făină pentru cozonac
3 3 ouă
200 ml 200 lapte
100 g 100 zahăr
200 g 200 ciocolată neagră (amară)
10 g 10 drojdie uscată
1/2 1/2 linguriță de sare
400 g 400 cremă de ciocolată cu alune
150 g 150 unt 82% grăsime
1 1 fiolă esență de vanilie
coajă de portocală în sirop de zahăr
- Pentru siropul de zahăr la Babka:
50 g 50 de zahăr
25 ml 25 apă
Directions
- Amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și 50 ml de lapte călduț. Lasă să se activeze.
- Într-un bol mare, bate ouăle cu sarea.
- Adaugă zahărul, restul de lapte și esența de vanilie.
- Încorporează treptat făina și untul la temperatura camerei.
- La final, adaugă drojdia activată.
- Framântă bine aluatul (aproximativ 10 minute) până devine omogen și elastic.
- Lasă aluatul să se odihnească la frigider pentru cel puțin 4 ore.
- Taie ciocolata cu alune și cea amară în bucăți mici.
- Taie și coaja de portocală în bucăți mici.
- Întinde aluatul într-o foaie subțire (3 mm grosime).
- Presară uniform ciocolata și coaja de portocală pe suprafața aluatului.
- Rulează aluatul și taie-l longitudinal în două.
- Împletește cele două jumătăți și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Lasă babka să crească la temperatura camerei sau în cuptor cu un bol cu apă fierbinte sub tavă pentru aproximativ 30 de minute.
- Coace la 180°C pentru 30-35 de minute.
- Într-o cratiță, amestecă zahărul cu apa și lasă-l să fiarbă până se obține un sirop.
- Îndată ce scoți babka din cuptor, periaz-o cu siropul de zahăr pentru un finisaj lucios și un plus de dulceață.