Cozonacul cu fructe confiate este o reinterpretare creativă a clasicului cozonac, care aduce o notă de prospețime și culoare la masa de sărbători. Combinând aluatul pufos și aromele tradiționale cu explozia de gust și culoare adusă de fructele confiate, această rețetă ne promite o experiență culinară de neuitat. Pregătirea acestui cozonac este un adevărat deliciu pentru simțurile noastre.
Cozonac cu fructe confiate
Recipe by vkAceastă rețetă inovativă combină tradiția cozonacului cu aroma și prospețimea fructelor confiate, oferindu-ne un desert absolut divin pentru mesele festive.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Pentru activarea drojdiei:
30 g 30 drojdie proaspătă
200-250 ml 200-250 lapte călduț
150 g 150 zahăr
2 2 linguri ulei
4 4 ouă mici
1 1 praf de sare
- Pentru umplutură:
200 g 200 caise confiate
100 g 100 merișoare
100 g 100 stafide
100 g 100 cireșe confiate
50 g 50 coajă de lime confiată
50 g 50 coajă de portocală în sirop
20 ml 20 rom
1 1 fiolă esență de vanilie
- Pentru aluat:
700 g 700 făină
30 g 30 fulgi de migdale
coaja rasă de la o lămâie
70 g 70 unt
2 2 linguri cognac
3 g 3 sare
1 1 linguriță ulei de fl. soarelui
Directions
- Luați patru ouă mici sau echivalentul lor în ouă mari sau medii. Spargeți ouăle într-o ceașcă de sticlă și adăugați două prafuri de sare. Bateți ouăle bine cu o furculiță.
- Luați 30 de grame de drojdie proaspătă. Adăugați lapte cald (37°C) peste drojdie și două linguri de ulei. Adăugați 150 de grame de zahăr și amestecați totul până se dizolvă zahărul.
- Tăiați în cubulețe 200 de grame de caise uscate. Adăugați 100 de grame de merișoare și 100 de grame de stafide. Adăugați 20 ml de rom și o fiolă de esență de vanilie. Amestecați bine pentru a înmuia fructele în alcool.
- Într-un bol de mixer, adăugați 600 de grame de făină. Adăugați 3-4 grame de sare, 30 de grame de fulgi de migdale și coaja rasă de la o lămâie bio. Amestecați bine.
- Turnați amestecul de drojdie în făină și adăugați 70 de grame de unt moale. Adăugați două linguri de coniac. Amestecați totul cu mixerul planetar timp de 15 minute, adăugând făină dacă este necesar.
- Ungeți aluatul cu o lingură de ulei de floarea-soarelui pentru a preveni uscarea. Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească la căldură până își dublează volumul (aproximativ 50 de minute).
- Întindeți aluatul într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 1 cm grosime. Distribuiți uniform amestecul de fructe confiate pe suprafața aluatului. Rulați strâns aluatul și tăiați-l pe lungime pentru a obține două jumătăți.
- Ungeți tava de copt cu ulei și tapetați-o cu hârtie de copt unsă cu ulei. Plasați aluatul rulat în tavă și lăsați-l să crească până depășește marginea tăvii cu 2-3 degete (aproximativ 30 de minute).
- Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți aluatul crescut cu ou bătut. Coaceți pe raftul de jos al cuptorului timp de aproximativ 1 oră și 20 de minute, verificând să nu se rumenească prea repede și acoperind cu folie de aluminiu dacă este necesar.
- Lăsați cozonacul să se răcească pe un grătar. Presărați deasupra zahăr pudră cu vanilie.
Notes
- Puteți ajusta cantitățile de fructe uscate și confiate după preferințe.
Urmăriți cu atenție timpul și temperatura de coacere pentru rezultate optime.