Cozonac de Post cu Nucă și Apă de Trandafir
Recipe by CristinaRețeta acestui cozonac de post cu nucă este senzațională, lipsită complet de grăsimi animale; este un cozonac fără ouă și fără lapte, adică un cozonac vegan.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Pentru aluatul de cozonac:
800 g 800 făină din grâu dur sau făină pentru cozonac (000)
10 g 10 drojdie uscată sau 40-50 gr proaspătă (în funcție de brand, citește pe ambalaj)
1 1 razătură de la o lămâie rasă
100 g 100 zahăr pudră
10 g 10 de sare
1/2 1/2 linguriță turmeric pudră
1 1 fiolă de esență de rom
5 5 lingurițe de apă de trandafir (opțional)
300 ml 300 apă călduță
100 ml 100 ulei de floarea soarelui
3 3 pliculețe de zahăr vanilat
- Pentru umplutura de cozonac:
500 g 500 de nucă
50 g 50 cacao
razătură de la o portocală rasă bio
300 g 300 rahat turcesc
o fiolă esență de rom
o fiolă esență de vanilie
30 30 -50 ml apă de trandafir
150 g 150 de zahăr
300 ml 300 apă
Directions
- Preparare Aluat:
- Amestecă făina din grâu dur, drojdia, zahărul vanilinat, zahărul pudră, turmericul, și sarea.
- Adaugă coaja de lămâie rasă, esența de rom, apă de trandafir, uleiul și apa călduță.
- Frământă aluatul timp de 15 minute (folosește un mixer dacă este disponibil).
- Lasă aluatul să crească pentru 40-50 de minute sau până își dublează volumul.
- Preparare Sirop de Zahăr:
- Combina 150 grame de zahăr cu 300 ml apă și fierbe până se obține un sirop.
- Preparare Umplutură:
- Amestecă nucă mărunțită cu cacao alcalină.
- Adaugă esențele de vanilie și rom, apa de trandafir rămasă, răzătura de portocală și siropul de zahăr.
- Amestecă până se formează o cremă consistentă.
- Asamblare Cozonac:
- Împarte aluatul în două și întinde fiecare parte într-o foaie.
- Etalează jumătate din umplutură pe fiecare foaie și adaugă bucăți de rahat.
- Rulează foile de aluat cu umplutura și împletește-le pentru a forma cozonacul.
- Ungi cozonacul cu ulei și acoperă-l cu folie de plastic.
- Lasă-l să mai crească încă jumătate de oră.
- Coace la 160 de grade Celsius pentru 50-60 de minute.
- Unge cozonacul cu sirop de zahăr după coacere pentru luciu.