Cozonac Fără Nucă | Cozonac Zebră | Cozonac Fără Umplutură
Recipe by CristinaNu toți pofticioșii sunt adepți ai cozonacului clasic cu nucă, unii preferă cozonac fără nucă. Am pregătit un cozonac fără umplutură, dar care a ieșit excepțional. Este un cozonac fără rahat și fără nucă. Și ceea ce îl face special este modul interesant în care se prepară.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
1 kg 1 făină (pentru cozonac)
20 g 20 de drojdie uscată, sau 50 gr drojdie proaspătă
5 5 gălbenușuri de ou
150-200 g 150-200 zahăr
250 ml 250 lapte
100 g 100 de unt
100 g 100 de smântână grasă
100 ml 100 ulei floarea soarelui
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
2 2 linguri esență de rom
1 1 linguriță de sare
8 8 lingurițe de cacao
2 2 pătrățele de ciocolată amară
Directions
- Într-un bol, amestecă drojdia cu 2 lingurițe de zahăr și 50 ml de lapte călduț.
- Lasă amestecul să stea 10 minute.
- Bate gălbenușurile cu puțină sare.
- Într-o cratiță, încălzește 250 ml de lapte cu untul și smântâna, până se topesc.
- Mixează gălbenușurile cu 150g de zahăr până obții o consistență de maioneză.
- Pune făina într-un bol mare, fă o adâncitură la mijloc și adaugă drojdia activată, amestecul de gălbenușuri, esența de rom, coaja de lămâie și portocală și amestecul de lapte cu unt și smântână.
- Frământă aluatul până devine omogen, apoi adaugă treptat uleiul.
- După frământare, împarte aluatul în două părți egale.
- La una din părți, adaugă cacaoa și ciocolata rasă, amestecând până la omogenizare.
- Lasă ambele părți ale aluatului să crească, acoperite, până își dublează volumul.
- Întinde fiecare parte a aluatului în foi subțiri.
- Suprapune fâșiile de aluat alb cu cele de aluat cu cacao, alternându-le.
- Rulează aluatul și așează-l într-o formă de cozonac pregătită, lăsându-l să crească încă o dată.
- Unge cozonacul cu gălbenuș de ou și coace-l în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 50-60 de minute.