COZONAC GIGANT – Delicios, Pufos, în PALE
Recipe by CristinaAceastă rețetă de cozonac este ideală pentru a aduce aroma tradițională și bucuria sărbătorilor în casa ta. Urmează toți pașii și vei avea un COZONAC GIGANT, la propriu. Cozonac, delicios, pufos, ce se rupe în PALE. Este cel mai gustos cozonac ce l-am făcut în ultima vreme, atât de bun la gust, aș spune că nu mi-a ieșit niciodată.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngrediente cocă, aluat de cozonac:
1 kg 1 de făină 000 (3 nule)
400-500 ml 400-500 lapte călduț, max. 37 grade C.
60 g 60 drojdie proaspătă
1 1 esență de vanilie
6 6 ouă (albușurile la cremă, gălbenușurile la aluat)
10 g 10 de sare pentru aluat, plus 1 g de sare pentru gălbenușuri
coajă rasă de la o portocală bio
250 g 250 zahăr pentru aluat
50 g 50 lapte praf
100 g 100 unt gras, 82% grăsime
250-300 g 250-300 rahat turcesc
- Activarea drojdiei:
60 g 60 drojdie proaspătă
3 3 lingurițe de zahăr
1 1 lingură de făină
50-100 ml 50-100 lapte călduț, din totalul de lapte
- Ingrediente pentru cremă de nucă:
400 g 400 nucă măcinată
3 3 linguri cacao alcalină (20 g), mai intensă ca aromă și culoare
100 g 100 zahăr
6 6 albușuri de ou
15-20 ml 15-20 esență de rom
Directions
- Amestecă drojdia cu zahăr și puțină făină, apoi adaugă lapte călduț. Lasă amestecul să activeze.
- Amestecă făina cu zahărul, sarea și laptele praf.
- Adaugă esența de vanilie, coaja de portocală și gălbenușurile amestecate cu puțin lapte.
- Încorporează drojdia activată.
- Frământă aluatul, adăugând treptat laptele călduț, până obții o consistență potrivită.
- Adaugă untul și frământă aluatul până devine elastic și neted.
- Pregătirea umpluturii – Amestecă miezul de nucă cu cacao, zahăr, albușurile de ou și romul.
- Împarte aluatul în patru părți egale.
- Întinde fiecare parte într-un dreptunghi, apoi distribuie uniform umplutura.
- Rulează fiecare dreptunghi și împletește două rulouri împreună.
- Pune cozonacii în tăvi pregătite cu hârtie de copt.
- Lasă cozonacii să crească într-un loc călduros, acoperiți, până își dublează volumul.
- Încălzește cuptorul la 165°C.
- Unge cozonacii cu ou bătut.
- Coace cozonacii pentru 10 minute, apoi mărește temperatura la 175°C și continuă coacerea pentru încă 50-60 de minute.