• Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Facebook Twitter Instagram
Șef Paul Constantin
Facebook Instagram YouTube TikTok
  • Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Șef Paul Constantin
Prima pagină »  Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 
Prăjituri / Dulciuri

 Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Jump to Recipe Print Recipe
 Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 

 Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 

Recipe by vk

Cozonac Pufos cu Maia, o rețetă clasică care seamănă foarte mult cu un cozonac bulgăresc fraged, umplut cu rahat. Rețeta este preluată din caietul cu rețete al bunicii, vechi de aproape 80 de ani, unde a notat această metodă de a folosi maia pentru cozonac. Drojdia era rară și greu de găsit, așa că mereu căutau variante alternative pentru a face cozonacii să crească. Utilizarea maiei la cozonaci este foarte benefică, deoarece contribuie semnificativ la creșterea acestora.

Print
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredients

  • 1 kg 1 făină de grâu “000”

  • 50 g 50 de drojdie proaspătă (14 g uscată)

  • 100 ml 100 lapte călduț

  • 250 g 250 zahăr

  • 4 4 ouă întregi

  • 2 2 gălbenușuri

  • 5 g 5 sare

  • 5 ml 5 esență de rom

  • 10 ml 10 tărie (rom sau coniac)

  • 100 g 100 stafide

  • 250 g 250 rahat turcesc

  • 100 g 100 iaurt gras

  • 150 g 150 unt

  • 100 g 100 untură sau 100 ml ulei

  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală (ori ambele)

Directions

  • Încălziți 100 ml de lapte călduț (nu fierbinte), adăugați o lingură de zahăr și 50 g făină și amestecați bine cu un tel.
  • Adăugați drojdia proaspătă ruptă în bucăți mici, amestecați și lăsați să activeze timp de 10 minute, amestecând din nou de două ori în acest interval.
  • Într-un bol încăpător, combinați maiaua activată cu 4 ouă întregi și 2 gălbenușuri.
  • Adăugați iaurtul gras, restul de zahăr, esență de rom, 2 linguri de coniac și coaja rasă de lămâie.
  • Amestecați și începeți să încorporați făina treptat, frământând cu mâna sau un tel robust.
  • După incorporarea unei cantități suficiente de făină, transferați aluatul pe un blat și frământați până devine elastic și puțin ferm.
  • Întindeți aluatul și începeți să încorporați untura, apoi untul (adus la temperatura camerei), frământând bine după fiecare adăugare.
  • Lăsați aluatul să crească pentru 60 de minute, până când își dublează sau triplează volumul.
  • Împărțiți aluatul în bucăți egale și formați biluțe.
  • Întindeți fiecare bilă, adăugați stafide și rahat turcesc, apoi rulați-le.
  • Așezați rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Lăsați cozonacul să crească pentru încă 50-60 de minute.
  • Ungeți suprafața cu gălbenuș bătut cu sare și presărați susan.
  • Preîncălziți cuptorul la 170°C.
  • Coaceți cozonacul timp de aproximativ o oră, până când este gata (timpul poate varia în funcție de mărimea cozonacului).

Recipe Video

Related Posts

Cea mai simplă rețetă de Înghețată de Pepene Roșu

mai 19, 2025

Cea Mai Ușoară Plăcintă Cu Brânză – 3 Pași Simpli, Rezultat Delicios

mai 12, 2025

Rețeta De Halva Pe Care N-ai Încercat-o Încă – Cu Bezea – Halva Meringue

mai 5, 2025

Desertul Care Cucerește Lumea – Rețeta De Tiramisu Original 

aprilie 28, 2025
Cartea mea…
Rețete delicioase
Salate

Salată de fasole cu leurdă –  Cea Mai Bună Salată De Sezon

Cină / Prânz

Cea mai FRAGEDĂ Friptură de Pui cu Legume la Borcan

Ovo-Lacto-Vegetarian

Tocinei Bucovineni: Așa de bun, că te lingi pe degete și ceri mai mult

Rețete pentru Iarnă

Impresionează-ți papilele gustative – Castraveți murați în suc de roșii

Cină / Prânz

PASTE cu CARNE TOCATĂ, SOS de ROȘII și BRÂNZĂ CHEDDAR [un fel de PASTE TACO]

Cină / Prânz

Pârjoluțe din piept de pui – Gustoase și suculente, merită încercate

Astăzi vreau să împărtășesc cu voi o rețetă minunată și ușor de preparat pentru niște…

Ciorbă / Supă / Borș

Ciorbă de varză – Un deliciu de Reveneală cu gust de SENZAȚIE, fără CARNE

Rețete pentru Iarnă

Sos de roșii cu ardei (pentru iarnă) – Perfect pentru pizza, paste și alte preparate savuroase

Facebook Instagram YouTube TikTok
© 2025 Șef Paul Constantin

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.