
FRIPTURĂ DE PUI LA CUPTOR | Piure de Cartofi Dulci | SOS DE USTUROI LIBANEZ | MAIONEZĂ DE USTUROI
Recipe by CristinaAcest mod de preparare a puiului la cuptor, cu un mix bogat de condimente și unt aromatizat, promite un rezultat delicios, cu arome complexe și o piele crocantă.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
- Pentru friptura de pui:
1 1 pui de aprox. 2kg
3 3 căței de usturoi
1 1 linguriță de sare
1 1 linguriță de coriandru boabe
1 1 linguriță de piper
1 1 linguriță de cimbru
1 1 linguriță de boia de ardei
1 1 linguriță de boabe de muștar
1 1 lingură de gem sau dulceață
100 g 100 unt la temperatura camerei
- Pentru piureu de cartofi dulci:
500 g 500 cartofi dulci
500 g 500 de cartofi albi
100 g 100 de unt
200 ml 200 de lapte călduț
sare și piper după gust
- Pentru sosul de usturoi libanez “TOUM” sau maioneza de usturoi:
2 2 căciulii de usturoi
300 ml 300 ulei floarea soarelui sau de măsline
3-4 3-4 linguri zeamă de lămâie sau după gust
sare după gust
Directions
- Friptura de pui:
- Pisează în mojar usturoiul, sarea, coreandru, piper, rozmarin, cimbru, boia de ardei și muștarul până devin o pastă omogenă.
- Adaugă o lingură de gem de prune și amestecă bine.
- Încorporează untul până la omogenizare completă.
- Folosește o foarfecă pentru a tăia vârful aripilor și șira spinării de la fund spre cap.
- Apasă pe pieptul puiului pentru a-l aplatiza.
- Desprinde cu grijă pielea de pe carne și umple spațiul sub piele cu untul cu mirodenii.
- Acoperă și exteriorul puiului cu untul aromatizat.
- Așează puiul într-o tavă prevăzută cu grătar.
- Adaugă sub grătar apă, piper boabe, frunze de dafin și cuișoare.
- Coace puiul la 180 de grade Celsius, timp de 30-40 de minute pentru fiecare kilogram de pui.
- În prima jumătate a timpului de coacere, acoperă puiul cu folie de aluminiu sau hârtie de copt pentru a preveni arderea pielii.
- Piure de cartofi dulci:
- Curăță atât cartofii dulci, cât și pe cei albi. Taie cartofii în cubulețe.
- Pune cartofii într-o oală și acoperă-i cu apă. Adaugă o linguriță de sare.
- Acoperă oala cu un capac și lasă cartofii să fiarbă până devin moi și pot fi străpunși ușor cu o furculiță.
- Scurge cartofii de excesul de lichid folosind o sită.
- Pasează cartofii folosind un ustensilă de mărunțit până devin fini.
- Încorporează treptat laptele, amestecând continuu, până când piureul ajunge la consistența dorită.
- Verifică gustul și adaugă sare și piper după necesitate.