Friptură de Vită, cu cartofi fierți și copți la cuptor și pastă de hrean
Recipe by CristinaDacă aveți carne de vită și câțiva cartofi, vă recomand să preparați această friptură. O delicioasă friptură de vită cu coaste, făcută la cuptor și apoi, așa cum se cuvine, un steak de vită preparat la grill. Este un deliciu pentru papilele gustative și, în același timp, un Tomahawk Steak reușit.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Ingrediente steak de vită pe grill:
1-1,5 kg 1-1,5 antricot de vită cu os
3 3 cubulețe de unt
1-2 1-2 crenguțe de rozmarin și cimbru verde;
sare și piper după gust;
2-3 2-3 linguri de ulei de măsline pentru grătar
- Cartofi copți la cuptor:
1 kg 1 cartofi mai mici
1-2 1-2 crenguțe de rozmarin și cimbru verde
6 6 căței de usturoi
1-2 1-2 linguri untură de rață/pasăre/porc, sau ulei de măsline
- Pentru sos la friptură de vită:
grăsimea de la carne, după ce a fost făcută la grătar
sos demiglace sau concentrat de vită
30-50 ml 30-50 vin roșu
1 1 cubuleț de unt (15-20 g)
sare și piper și ierburi aromatice după gust
Directions
- Condimentați generos carnea cu sare și piper pe ambele părți.
- Lăsați carnea să se odihnească la rece pentru jumătate de oră până la o oră, pentru a permite sării să pătrundă și să scoată excesul de lichid.
- Fierbeți cartofii în apă cu sare și o crenguță de rozmarin.
- După fierbere, lăsați cartofii să se răcească complet.
- Îmbrăcați cartofii în untură de rățușcă (sau alternativa aleasă) împreună cu rozmarin și usturoi zdrobit.
- Aplatizați fiecare cartof cu un vas ramekin.
- Preîncălziți cuptorul la 110 grade Celsius.
- Puneți carnea pe un grătar într-o tavă și introduceți un termometru pentru a măsura temperatura interioară, setându-l la 50 de grade.
- Coaceți carnea în cuptor până atinge temperatura dorită.
- Așezați cartofii aplatizați într-o tavă și coaceți-i la 180 de grade Celsius pentru 15-20 de minute, până devin crocanți la exterior.
- Frigeți carnea pe un grătar încins cu ulei de măsline, timp de 3-3.5 minute pe fiecare parte.
- Adăugați unt, rozmarin și cimbru pe grătar pentru aromă.
- Lăsați carnea să se odihnească după ce a fost gătită.
- Topiți cubulețele de sos demi-glas într-o tigaie cu untul folosit la gătitul cărnii.
- Adăugați vinul roșu și lăsați să se reducă.
- Condimentați cu sare și piper și adăugați un cubuleț de unt pentru cremozitate.
- Tăiați carnea în felii de un centimetru grosime.
- Aranjați carnea pe o farfurie împreună cu cartofii copți.
- Adăugați sosul peste carne și garnisiți cu rozmarin înflorit, cimbrișor și pastă de hrean.