Găluște cu prune
Recipe by vkAstăzi vă împărtășim o amintire din copilărie: Gomboți – Găluște cu prune! Aceste delicii dulci-acrișoare ne aduc aminte de momentele speciale petrecute în bucătăria bunicilor. Vă vom arăta cum să recreați acea magie cu un aluat moale și umplutură de prune gătite cu dragoste. Urmați rețeta noastră pentru gomboți perfecți, aurii și crocanți, și readuceți în viață gustul copilăriei!
Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
600 g 600 cartofi fierți
1-2 g 1-2 sare
3 3 gălbenușuri de ou
100 g 100 zahăr pudră vanilinat
300 g 300 făină
200 g 200 pesmet
1/2 1/2 baton scorțișoară
100 g 100 zahăr
100-150 g 100-150 marmeladă de prune
1-2 l 1-2 apă la fiert
Directions
- Fierbe 600 g de cartofi albi, în coajă, până se înmoaie (încearcă cu un cuțit). Curăță cartofii fierți și dă-i pe răzătoare mare.
- Amestecă cartofii rași cu un vârf de linguriță de sare. Adaugă 3 gălbenușuri și 100 g de zahăr pudră vanilat.
- Încorporează treptat 250-300 g de făină, amestecând ușor, fără a activa glutenul. Formează un aluat moale și ușor lipicios.
- Scoate sâmburii din 18 prune și, opțional, umple-le cu marmeladă de prune.
- Ia câte o bucată de aluat, aplatizează-o și înfășoară o prună în mijlocul aluatului. Sigilează gălușca și pune-o la fiert în apă clocotită.
- Fierbe găluștele în apă la foc mic până se ridică la suprafață (semn că sunt gata).
- Rumenește 200 g de pesmet într-o tigaie la foc mic, timp de 2-3 minute. Adaugă scorțișoară rasă și 100 g de zahăr.
- Scoate găluștele fierte și tăvălește-le imediat în pesmetul dulce. Servește găluștele calde, cu pesmet crocant și umplutură dulce de prune.