Gyros de Porc | Gyros de Porc cu Tzatziki și Lipie Grecească de Casă
Recipe by CristinaGyros de porc, cum să nu-ți placă așa ceva!? Gyros de porc cu tzatziki și lipie de casă, totul făcut pas cu pas pentru cea mai bună rețetă de gyros. Pita Grecească (Greek Pita) făcută de la zero, minunatul sos Tzatziki, un sos de castraveți nemaipomenit, iar carnea de purcel la acest gyros este de zile mari. Tot prin aceeași metodă puteți face gyros de pui, gyros din carne de oaie, gyros de vită, sau gyros din carne combinată. Deși cartofii prăjiți la această rețetă sunt opționali, nu cred că e vreun pofticios care să-i refuze. O rețetă gyros pe cinste cu ingrediente de calitate, ce poate fi făcută cu ușurință la tine acasă, obținând un gust deosebit.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 1 ceapă
1 1 ardei iute sau după gust
coajă rasă de la o lămâie
1 1 lingură de piper boabe maruntite în mojar
2 2 linguri de sare (20-25 g)
8-9 8-9 căței de usturoi
1 1 lingură de muștar sau oțet
1 1 linguriță de cimbru
2 2 lingurițe de oregano
1 1 linguriță de chimion
1 1/2 1 1/2 linguriță de paprika (optional)
100 ml 100 ulei de măsline
30-40 g 30-40 miere de albine
Directions
- Începe prin a pregăti condimentele pentru marinada ta. Zdrobește piperul boabe într-un mojar și amestecă-l cu sarea.
- Adaugă usturoiul zdrobit, ardeiul iute tocat, muștarul, cimbrul, oregano, chimionul, paprika, coaja rasă de lămâie și mierea de albine în bolul cu condimente. Acesta va fi amestecul pentru marinada ta.
- Taie carnea de porc (ceafă și fleică) în felii subțiri, de aproximativ jumătate de centimetru fiecare. Pune carnea într-un bol mai mare.
- Toarnă marinada peste carne și amestecă bine, asigurându-te că fiecare bucată de carne este acoperită cu amestecul de condimente. Acoperă bolul și lasă carnea la marinat în frigider timp de 5-6 ore sau, ideal, peste noapte.
- După perioada de marinare, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Într-o tigaie din fontă, așază câțiva cartofi tăiați în pai. Pentru a imita rotisatul, înfigeți paiuri metalice în cartofi și puneți carnea de porc pe acești paiuri, astfel încât carnea să se rotească în timpul coacerii.
- Pune tigaia cu carne și cartofi în cuptor și coace timp de aproximativ două ore sau până când carnea este rumenită și gătită corespunzător. Verifică în cuptor pentru a evita supra-coacerea.
- În timp ce carnea se coace, poți prăji cartofii în uleiul încins până devin aurii și crocanți. Scoate-i și scurge-i de excesul de ulei.
- După ce carnea este gata, scoate-o din cuptor și las-o să se odihnească puțin înainte de a o tăia în felii subțiri.
- Înainte de a asambla gyros-ul, pregătește pâinea grecească și sosul tzatziki. Taie pâinea în felii și pregătește un bol cu sos tzatziki.
- Asamblează gyros-ul punând câteva felii de carne pe pâinea grecească, adaugă cartofii prăjiți, ceapă roșie și felii de roșii. Poți adăuga și sos tzatziki pentru mai multă savoare.
- Împachetează gyros-ul în hârtie de copt și servește-l imediat.