• Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Facebook Twitter Instagram
Șef Paul Constantin
Facebook Instagram YouTube TikTok
  • Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Șef Paul Constantin
Prima pagină » Halva de post – Un desert clasic, dulce și simplu de preparat
Post

Halva de post – Un desert clasic, dulce și simplu de preparat

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Jump to Recipe Print Recipe
Halva de post

Halva de post

Recipe by vk

Halvă de post – desertul copilăriei, simplu și savuros!

Un dulce clasic, fără ouă sau lactate, cu textură sfărâmicioasă și gust bogat. Se face rapid, cu ingrediente la îndemână, și te poartă direct înapoi la mesele de altădată. Fără coacere, ideală pentru post, perfectă lângă o cafea sau un ceai. Un desert simplu, dar cu gust memorabil!

Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.

Print

Ingredients

  • 500 g 500 semințe de floarea soarelui

  • 200 g 200 semințe de dovleac

  • 200 g 200 zahăr

  • 100 g 100 semințe de susan

  • 20-30 ml 20-30 apă

  • 1 1 fiolă esență de vanilie

  • 1 1 fiolă esență de rom

  • 1 g 1 sare

Directions

  • Pune într-o crăticioară 200 g zahăr și 20–25 ml apă.
  • Fierbe la foc mic până se formează un sirop.
  • Prăjește semințele într-o tigaie largă, la foc mediu: 500 g semințe de floarea-soarelui (decojite, crude), 200 g semințe de dovleac (crude), 1 g sare.
  • Prăjește 5 minute.
  • Adaugă 100 g semințe de susan, amestecă și mai prăjește 3–4 minute la foc mic (atenție să nu se ardă).
  • Mărunțește semințele prăjite în robotul de bucătărie, în două tranșe, până se obține o pastă fină sau o pulbere legată.
  • În a doua tranșă adaugă 1 fiolă esență de vanilie, 1 fiolă esență de rom (opțional). Combină toate semințele mărunțite într-un bol încăpător.
  • Toarnă siropul de zahăr fierbinte peste semințe.
  • Amestecă energic până începe să se lege compoziția.
  • Dacă este nevoie, adaugă puțină apă caldă (max. 20 ml) în bol, pentru a ajuta la eliberarea uleiurilor din semințe.
  • Transferă compoziția într-o formă, nivelează bine și presează ferm cu dosul cuțitului.
  • Lasă să se răcească complet, ideal 1–2 ore la frigider.
  • Scoate halvaua din formă și taie felii subțiri cu un cuțit fin.

Related Posts

Cremă de Zahăr Ars… Fără Zahăr Ars?!

iunie 16, 2025

Clătite la Cuptor cu Scorțișoară – Atât de bune că nu mai ai poftă de altceva

iunie 10, 2025

Bunica Tinca mă învață să fac rețeta ei de Plăcinte cu brânză 

mai 29, 2025

Cremă de Cafea pentru Vară – Ușor de Făcut, Imposibil de Uitat

mai 26, 2025
Cartea mea…
Rețete delicioase
Prăjituri / Dulciuri

Plăcinte Poale-n Brâu – Plăcinte Moldovenești cu brânză dulce – Zile fericite, amintiri fericite

Aceste minunate plăcinte sunt pregătite cu brânză dulce, bine scursă, înfășurată într-un aluat deosebit. Aluatul…

Ciorbă / Supă / Borș

Supă cremă de Linte Roșie – Gustoasă și savuroasă – Nimeni nu refuză încă o porție

Este o supă cu legume și linte roșie, fină la gust, accesibilă și absolut delicioasă.…

Rețete pentru Iarnă

Vinete cu legume, la borcan – Vinete umplute cu legume, în saramură – Rețetă pentru Iarnă

Aceste vinete umplute cu legume, conservate în borcane pentru iarnă, reprezintă o adevărată desfătare culinară.…

Cină / Prânz

 Inele de Calamar Crocante și Aurii: Rețetă Simplă și Delicioasă Calamar pane

Cină / Prânz

Conopidă la Cuptor – Conopidă gratinată, cu cașcaval – Un adevărat deliciu

N-aș fi crezut vreodată că voi prepara conopida în acest mod. Însă, de acum înainte,…

Rețete pentru Iarnă

Ardei grași, ardei kapia pentru umplut – Ardei la borcan, gata de folosit oricând

Cină / Prânz

Pizza pe blat de Vinete – Vinete la Cuptor cu carne, brânză și roșii – O bunătate de care nu te mai saturi

Un titlu care stârnește curiozitatea: “PIZZA pe BLAT de VINETE”, însă ceea ce te va…

Salate

Salată cu Pește, Macrou Marinat la Rece, Pește Marinat în Oțet, Macrou Marinat

Facebook Instagram YouTube TikTok
© 2025 Șef Paul Constantin

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.