![Mucenici Moldovenești Pufoși cu Nucă - [Sfințișori] de POST](https://ed8x7xgerv7.exactdn.com/wp-content/uploads/2024/02/maxresdefault-1-2.jpg?strip=all&lossy=1&resize=530%2C530&ssl=1)
Mucenici Moldovenești Pufoși cu Nucă – [Sfințișori] de POST
Recipe by vkMucenici moldovenești pufoși cu nucă și miere de post, sau cum li se mai zice pe la noi în regiunea Moldovei, “Sfințișori”. Un deliciu în această perioadă, o perioadă de care ne amintim cu drag, o tradiție bine implementată în cultura noastră. Nu trece an fără aceste bunătăți, fie că sunt mușenici de post, sau sfințișori de frupt. Ambele denumiri se folosesc în limbaj regional și ambele întăresc minunatul simbol al celor 40 de Sfinți, Mucenici.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
500 g 500 făină (000) sau cea din grâu dur
10 g 10 drojdie uscată
1/4 1/4 linguriță de nucșoară
coaja rasă de la o lămâie bio
coaja rasă de la o portocală bio
1/2 1/2 linguriță de sare
1 1 fiolă de vanilie sau 1 linguriță de extract de vanilie
2-3 2-3 linguri de miez de nucă, opțional pentru aluat
100 g 100 zahăr
50 ml 50 ulei fl. soarelui
150-170 ml 150-170 apă călduță
- Sirop de zahăr:
150 g 150 zahăr
150-200 ml 150-200 apă
2 2 pliculețe zahăr vanilat
Directions
- Într-un bol, amestecă făina cu zahărul pudră, drojdia uscată, nucșoara, coaja rasă de lămâie și portocală și esența de vanilie.
- Adaugă apa călduță treptat și începe să frămânți aluatul.
- Adaugă uleiul de floarea soarelui și, dacă este necesar, mai multă apă până aluatul devine elastic și omogen.
- Opțional, incorporează 1-2 linguri de nucă mărunțită în aluat pentru aromă suplimentară.
- Lasă aluatul să dospească 30-40 de minute sau până își dublează volumul.
- Împarte aluatul dospit în 8 bucăți egale.
- Formează șnururi lungi din fiecare bucată și modelează-le în formă de 8 sau infinit.
- Așază mucenicii pe o tavă și lasă-i să crească încă 20-25 de minute.
- Într-o tigaie, amestecă zahărul, zahărul vanilat și apa.
- Gătește la foc mic până când zahărul se topește complet și siropul începe să capete o culoare galben-aurie.
- Lasă siropul să se răcorească puțin.
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Coace mucenicii timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii și pufoși.
- După coacere, treci fiecare mucenic prin siropul de zahăr pregătit anterior și așază-i pe o tavă.
- În timp ce mucenicii sunt încă fierbinți, unge-i cu miere de albine și presară nucă mărunțită deasupra.