Indiferent că le numești plăcinte cu cartofi sau turte cu cartofi și sos de smântână cu mărar, gustul rămâne același. O rețetă de plăcinte cu cartofi prăjite la tigaie, care te va sătura pentru întreaga zi.
Plăcinte cu cartofi (la tigaie)
Recipe by vkAceste plăcinte sunt absolut delicioase, fine și se combină de minune cu sosul de smântână și mărar. Turtele cu cartofi la tigaie, însoțite de acest sos, reprezintă o rețetă simplă care a cucerit internetul.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
500 gr 500 cartofi fierți în coajă
aprox. 900 gr aprox. 900 făină albă, sau din grâu dur
100 gr 100 cașcaval
100 ml 100 lapte
30-40 ml 30-40 ulei fl. soarelui sau de măsline
1 1 linguriță de sare sau după gust
1 1 linguriță de piper proaspăt râșnit
2 2 ouă
1/2 1/2 ceapă roșie sau galbenă, medie
8-9 8-9 căței de usturoi
1 1 legătură mărar proaspăt
6 6 fire de ceapă verde
- Pentru sosul cu smântână:
400 gr 400 smântână
o lingură de zeamă de lămâie
1 1 legătură mărar
puțină sare
Directions
- Taie legătura de mărar și 5-6 fire de ceapă.
- Îndepărtează tulpina mărarului și toacă-l mărunt.
- Încălzește o tigaie cu 40 ml de ulei de măsline extra-virgin.
- Adaugă în ulei 8 căței de usturoi dați prin răzătoare. Aromatizează uleiul cu usturoiul pentru câteva secunde.
- Adaugă jumătate de ceapă roșie tăiată mărunt și călește-o până devine transparentă. Menține focul la minim.
- Adaugă o linguriță de sare, o linguriță de piper și 5 fire de ceapă verde tăiate mărunt. Lasă să se călească un minut.
- Rade jumătate de kilogram de cartofi fierți și curățați.
- Amestecă cartofii rași în tigaie și aromatizează-i.
- Transferă amestecul într-un bol.
- Adaugă în bol, treptat, până la 900g de făină, legătura de mărar tocată, 2 ouă, și 100g de cașcaval dat pe răzătoare mică. Amestecă până obții un aluat consistent.
- Dacă este necesar, hidratează aluatul cu 50-100 ml lapte.
- Frământă aluatul până devine omogen și nelipicios.
- Porționează aluatul în bucăți egale și formează bulgări.
- Întinde fiecare bulgăre în forma de plăcintă.
- Prăjește fiecare plăcintă într-o tigaie încinsă 2 minute pe fiecare parte până devine aurie.
- Pentru sos, amestecă 400g de smântână cu mărar tocat, zeamă de lămâie și un vârf de sare.