
Shaorma cu orez crocant
Recipe by vkSalată shaorma – un twist delicios și sănătos!
O combinație de orez crocant, carne suculentă, legume proaspete și un sos arabesc de casă creează o explozie de arome și texturi. Perfectă pentru o masă rapidă sau pentru a impresiona oaspeții, această rețetă poate fi personalizată cu pui, vită, tofu sau legume de sezon. Adaugă năut, măsline sau semințe de susan pentru un plus de savoare!
Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Pentru pregătirea cărnii:
600 g 600 piept de pui
20 ml 20 ulei de măsline
1 1 linguriță coriandru
1 1 linguriță pudră de usturoi
1/2 1/2 linguriță fulgi de ardei iute
1/2 1/2 linguriță pudră de ghimbir
1/2 1/2 linguriță chimion
1/2 1/2 linguriță piper
1 g 1 turmeric
1 g 1 nucșoară
2 g 2 scorțișoară
2-3 g 2-3 sare
- Pentru orez:
500 g 500 orez fiert
2 2 linguri de ulei
1 1 linguriță usturoi pudră
1 1 linguriță oregano
1 1 linguriță boia dulce
2 g 2 sare
- Pentru dressing:
100 g 100 iaurt grecesc
60 g 60 pastă de susan
60 ml 60 suc de lămâie
60 ml 60 ulei de măsline
1 1 lingură miere
3 3 căței de usturoi
1 g 1 sare
- Pentru salată:
200 g 200 roșii
1 1 castravete
1 1 ceapă roșie
1 1 mână bună salată mixtă
200 g 200 varză roșie
200 g 200 castraveți murați
Directions
- Pregătirea cărnii:
- Pune bucățile de piept de pui într-un bol mare.
- Adaugă toate condimentele: sare, piper, turmeric, fulgi de ardei, pudră de usturoi, coriandru, chimion, ghimbir, scorțișoară și nucșoară rasă.
- Adaugă uleiul de măsline și amestecă bine cu mâinile curate, astfel încât fiecare bucată de carne să fie acoperită uniform.
- Prăjește carnea într-o tigaie antiaderentă la foc mediu, timp de 7-10 minute, până devine aurie și fragedă.
- Pregătirea orezului prăjit:
- Pune orezul fiert într-o tavă. Adaugă sare, pudră de usturoi, oregano și ulei de măsline.
- Amestecă bine pentru a distribui uniform condimentele.
- Coace orezul în cuptor la 220°C timp de 20 de minute, amestecând din când în când, până devine ușor crocant.
- Pregătirea sosului:
- Într-un bol, combină iaurtul grecesc, sucul de lămâie, uleiul de măsline, mierea, usturoiul pisat și pasta tahini.
- Amestecă bine până obții o maioneză fină și aromată. Gustă și ajustează sare sau lămâie, dacă este necesar.
- Asamblarea salatei:
- Într-un bol mare, combină legumele: roșii cherry, castravete, ceapă roșie, frunze de salată, varză roșie și castraveți murați.
- Adaugă orezul prăjit și carnea rumenită peste legume.
- Toarnă sosul de iaurt și tahini peste întreaga salată.
- Servire:
- Amestecă totul bine și servește imediat ca atare sau împreună cu lipie și cartofi prăjiți, pentru o shaorma clasică reinterpretată.