• Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Facebook Twitter Instagram
Șef Paul Constantin
Facebook Instagram YouTube TikTok
  • Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Șef Paul Constantin
Prima pagină » Sos de prune dulce-acrișor –  Sos special pentru fripturi speciale
Cină / Prânz

Sos de prune dulce-acrișor –  Sos special pentru fripturi speciale

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Jump to Recipe Print Recipe
 Sos special pentru fripturi speciale 

 Sos special pentru fripturi speciale 

Recipe by vk

Salutare, prieteni ai bucătăriei! Azi vă aduc un sos de prune dulce-acrișor, ideal pentru a transforma orice friptură într-o experiență culinară de neuitat. După un ultim clocot, e gata să fie păstrat în sticle sterilizate și servit alături de fripturi, legume sau paste. Acest sos aromat și echilibrat va deveni noul vostru secret în bucătărie!

Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.

Print
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredients

  • 2-2,5 kg 2-2,5 prune

  • 10 10 prune uscate, afumate

  • 450 ml 450 suc de roșii

  • 80 g 80 usturoi

  • 1 1 ceapă roșie medie

  • 1 1 ardei kapia

  • 1 1 ardei iute

  • 3 3 frunze dafin

  • 25 ml 25 oțet

  • 50 ml 50 ulei de măsline

  • 1 1 linguriță oregano

  • 1 1 linguriță piper

  • 1 1 linguriță boia dulce afumată

  • 1 1 lingură cimbru

  • 10-12 g 10-12 sare

Directions

  • Încinge o cratiță la foc mediu și adaugă 50 ml de ulei de măsline extra virgin. Toacă mărunt o ceapă roșie medie și 80 g de usturoi (dat prin presa de usturoi).
  • Adaugă ceapa și usturoiul în cratiță, împreună cu 10-12 g de sare. Călește-le timp de 2-3 minute, până încep să se înmoaie. Adaugă un ardei iute rupt în bucăți, o linguriță de oregano, o linguriță de piper proaspăt râșnit, și o lingură de cimbru.
  • Toacă un ardei capia în cuburi mici și adaugă-l în cratiță. Adaugă 10 prune uscate afumate, tăiate în bucăți mici, pentru a adăuga un gust afumat sosului.
  • Curăță 2 kg de prune (perje) de sâmburi și adaugă-le în cratiță. Amestecă bine și lasă prunele să elibereze sucurile, gătindu-le timp de 5-10 minute.
  • Adaugă 450 ml de suc de roșii, o linguriță de boia dulce afumată și 20-25 ml de oțet de vin. Adaugă 2-3 frunze de dafin pentru un plus de aromă. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1 oră, până când se reduce și capătă consistența unui magiun mai lichid.
  • Scoate frunzele de dafin și prunele uscate afumate. Blenduiește sosul pentru a obține o textură fină. Pune sosul din nou pe foc mic și mai gătește-l timp de 10 minute, amestecând constant.
  • Sterilizarea și depozitarea:
  • Sterilizează borcanele sau sticlele în cuptor la 160°C timp de 15 minute. Toarnă sosul fierbinte în borcane/sticle, închide-le bine și lasă-le să se răcească.

Related Posts

Tocăniță de Inimi la Wok – Fragede de le mănânci cu buzele

iunie 12, 2025

Constantin și experimentele lui – Foi Crocante, Salată Fresh, Ou Moale – Mic dejun Delicios

iunie 10, 2025

Chiftele cu carne și cartofi noi la cuptor – Fără OU sau PESMET 

iunie 5, 2025

Totul Într-o Tavă – Pui Rumenit cu Legume Coapte, Fără Bătaie De Cap

iunie 3, 2025
Cartea mea…
Rețete delicioase
Rețete pentru Iarnă

Roșii cu Conopidă la Borcan – Murături asortate pentru iarnă – Merită să încercați rețeta, o să vă placă mult

Aceste murături sunt excepționale. Magia acestor conserve este amplificată de hreanul mărunțit și usturoi, care…

Post

ALTFEL de ”SARMALE de POST” – PRAZ UMPLUT, o alternativă la mâncarea tradițională

Ciorbă / Supă / Borș

Ciorbă Rădăuțeană – E nebunie – E de pus pe mâncat!

Pentru cei gurmanzi, am pregătit o rețetă alternativă de ciorbă de pui, inspirată de cea…

Cină / Prânz

Te vei îndrăgosti de această rețetă – Piept de pui pe pat de legume

Prăjituri / Dulciuri

 Ai ouă, iaurt și amidon? 3 ingrediente – un deliciu: Prăjitură cu iaurt 

Prăjituri / Dulciuri

Cum să faci cele mai DELICIOASE Rulouri cu Cremă de Vanilie

Prăjituri / Dulciuri

Cel mai Simplu și Ușor Desert de Casă – LAVA CAKE sau Vulcan de Ciocolată

Cină / Prânz

Pui la Cuptor | Coquelet Umplut la Cuptor | Pui la Cuptor cu Cartofi | Friptură Pui

Facebook Instagram YouTube TikTok
© 2025 Șef Paul Constantin

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.