Supă [BOIEREASCĂ] de PERIȘOARE
Recipe by CristinaPoate titlul pare pompos, dar așa e, e o supă de perișoare boierească de zile mari. E o rețeta tradițională ce își are originea de partea cealaltă a Prutului și care a migrat și pe la noi. Aducând cu ea, poftă mare, liniște la masă, chiar și sănătate. Căci trebuie să recunoasc această supă de perișoare face minuni.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Ingrediente supă de perișoare:
morcov mare
1 1 pătrunjel sau păstârnac rădăcină
țijă de țelină apio
1/2 1/2 țelină rădăcină, mică/medie
2 2 cepe tocate mărunt
2 2 legături pătrunjel proaspăt
1 1 lingură de untură de pasăre/unt, sau 50 ml ulei floarea soarelui
1 1 lingură rasă de sare
2-3 L 2-3 apă
- Ingrediente pentru Liezon/dres la supă:
2 2 gălbenușuri de ou
200 g 200 smântână grasă min. 20%
- Ingrediente pentru perișoare cu carne de porc:
500 g 500 pulpă de porc tocată
2 2 ouă
60 g 60 de griș
1 1 ceapă mică
1 1 legătură de mărar proaspăt
aprox. 1 linguriță de sare și piper după gust
Directions
- Tocați ceapa și tija de apio cât mai mărunt. Încălziți untura (sau uleiul) într-o oală mare și adăugați ceapa și apio-ul, sărând ușor. Sotează la foc mic timp de 2-3 minute.
- Tăiați morcovul, pătrunjelul rădăcină și țelina și dați-le pe răzătoarea mare.
- Adăugați legumele tăiate în oală cu ceapă și apio, amestecați și lăsați să se soteze împreună.
- Amestecați carnea de porc cu ouăle, mărarul tocat, sarea și grișul.
- Tocați o ceapă mică și adăugați-o în amestecul de carne.
- Lăsați amestecul la frigider pentru 15 minute pentru a se hidrata.
- Adăugați 150-200 ml de apă peste legumele sotate și lăsați să se înăbușe la foc mic timp de 20 de minute.
- Completați cu restul de apă și aduceți la fierbere.
- Formați perișoare din amestecul de carne și adăugați-le în supă.
- Fierbeți la foc mic timp de 15-20 de minute până când perișoarele plutesc la suprafață.
- Amestecați smântâna cu gălbenușurile și adăugați treptat zeamă caldă din supă pentru a nu se brânzi.
- Adăugați acest amestec înapoi în oală, amestecând continuu.
- Adăugați pătrunjelul proaspăt tocat, potriviți de sare și piper.