
Zacuscă de Morcovi cu Mere
Recipe by vkDacă zacusca de vinete este un deliciu pentru iarnă, zacusca de morcovi fără ceapă este perfectă pentru cei care evită ceapa. Îți prezint o rețetă de zacuscă cu mere și morcovi, sănătoasă și dietetică, ideală pentru cei cu probleme stomacale sau gastrită.
Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
10 kg 10 gogoșari proaspeți (se coc și se curăță)
2 kg 2 morcov
2 kg 2 mere curățate
500 ml 500 ulei de floarea-soarelui
500-600 g 500-600 pastă de tomate
250-300 g 250-300 măsline
1 1 lingură (rasă) piper boabe sau măcinat, sau de ambele
5-6 5-6 frunzulițe de dafin
100-150 g 100-150 usturoi
aproximativ 2 1/2 linguri de sare (sau după gust)
Directions
- Coace 10 kg de gogoșari, curăță-i de coajă și cântărește aproximativ 5 kg de gogoșari curățați. Treci gogoșarii prin mașina de carne sau un dispozitiv similar.
- Rade 2 kg de morcovi pe răzătoarea mică. Într-o oală, pune 250 ml de ulei de floarea-soarelui și adaugă morcovii răzuiți.
- Sotează morcovii la foc mic până devin sticloși, aproximativ 20-25 de minute. Morcovii vor scădea la jumătate din volumul inițial.
- Curăță 2 kg de mere dulci-acrișoare și dă-le pe răzătoarea mare. Pune merele într-o tigaie cu 250 ml de ulei și sotează-le timp de 30 de minute, până când devin sticloase și își lasă zeama.
- Într-o oală mare, adaugă gogoșarii măcinați, merele sotate și 600 g de pastă de tomate. Adaugă o lingură de piper boabe (pisat fin), 5-6 frunze de dafin și 5 căpățâni de usturoi (întregi sau tăiate).
- Adaugă 200-300 g de măsline negre (opțional, pentru aromă). Pune 3 linguri de pastă de ardei iute (sau după gust). Adaugă morcovii sotati la final și amestecă bine.
- Pune zacusca la fiert la foc mic și amestecă din când în când. Adaugă 2 linguri și jumătate de sare (normală, neiodată). Lasă zacusca să fiarbă timp de 1 oră și jumătate, până când uleiul se ridică la suprafață.
- Sterilizează borcanele în cuptor. După ce zacusca este gata, toarn-o fierbinte în borcane, lăsând puțin spațiu la gâtul borcanului. Închide bine borcanele cu capace noi și curate. Pune borcanele sub o pătură și lasă-le să se răcească treptat timp de câteva zile.