58 Vezi rețeta
Această rețetă de răcituri de cocoș este un fel de mâncare savuros și tradițional, perfect pentru a fi servit în timpul sărbătorilor sau la ocazii speciale.
Ingrediente
- un cocoș de 3-4 kg, sau piese de carne (piept, copane, pulpe superioare)
- 1,5 kg picioare (scărmuși) de pasăre
- 4-5 cepe medii
- 2 morcovi mari
- 2 rădăcini mari de pătrunjel/păstârnac
- 10 g piper boabe
- 3-4 căciuli de usturoi
- 6-7 frunzulițe de dafin
- 1 rădăcină de țelină, mărime medie/mare
- 10-15 g sare, sau după gust
- 8 L apă rece
Preparare
- Înlătură aripile, pulpele și pieptul cocoșului, păstrând carnea și oasele pentru aromă.
- Într-o oală mare, așază carnea și oasele de cocoș, ghearele de pasăre, legumele (pătrunjelul, morcovii, cepele, țelina), frunzele de dafin, piperul și sarea.
- Adaugă 8 litri de apă și lasă să fiarbă lent pentru 4-5 ore.
- Pe parcursul fierberii, îndepărtează spuma formată deasupra.
- După ce a fiert, strecoară supa și scoate excesul de grăsime.
- Pasează usturoiul și amestecă-l cu sare.
- Strecoară supa fierbinte de mai multe ori peste amestecul de usturoi și sare pentru a aromatiza.
- Așază carnea de cocoș în recipiente sau forme.
- Adaugă morcov și verdeață pentru decor.
- Toarnă supa aromatizată peste carnea de cocoș.
- Lasă răciturile la frigider peste noapte sau până când se întăresc bine.