Gulaș Unguresc de Vită cu Cartofi și Găluști | Rețeta Gulaș Unguresc Tradițională
Recipe by CristinaO rețetă de Gulaș de Vită cu cartofi și găluști, tradițională. Cu multe legume, cu carne de vițel fragedă și găluști făcute din aluat simplu. Am făcut niște găluști pentru gulaș, urechi, care absorb sosul nemaipomenit.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
1 kg 1 carne de vitel/viță (pulpă)
1 kg 1 de cartofi
2 2 legături de pătrunjel proaspăt, tocat
2 2 morcovi medii
1 1 pătrunjel rădăcină mediu
2-3 2-3 tije de țelină apio, sau 2-3 fire cu frunze de țelină rădăcină
2 2 ardei grași
150 g 150 pastă de ardei
1 1 roșie mare sau o lingură de pastă de tomate
aprox. 1 litru de ap
4 4 linguri cu vârf de paprika dulce (boia de ardei dulce)
3-4 3-4 cepe mari
8-10 8-10 căței de usturoi
1 1 lingură rasă de semințe de chimion
50 ml 50 ulei fl. soarelui
sare și piper după gust
pastă de ardei iute, după gust (opțional dacă nu dorești ca gulașul să fie prea picant)
- Pentru găluști:
200 g 200 făină
2 2 ouă
1 1 linguriță de sare
Directions
- Încălziți 50 ml de ulei de floare al soarelui într-un ceaun sau o olicică încăpătoare.
- Adăugați jumătate de lingură de chimen și lăsați-l să se aromatizeze în ulei.
- Adăugați cățeii de usturoi tocați și ceapa mărunțită, apoi căliți până când ceapa devine moale.
- Opreșteți focul pentru scurt timp și adăugați cele 4 linguri de paprika dulce, amestecând pentru a evita arderea.
- Turnați în olicică 250-300 ml de apă rece pentru a preveni arderea paprikei.
- Adăugați carnea de vițel tăiată în cubulețe și lăsați-o să fiarbă timp de aproximativ 10 minute până devine mai fermă.
- Adăugați roșia tăiată cubulețe și pasta de ardei, apoi continuați amestecarea și gătirea la foc mic.
- Adăugați piper proaspăt râșnit și pastă de ardei iute, dacă doriți.
- Lăsați gulașul să fiarbă timp de încă 10 minute.
- Adăugați morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelina tulpină și ardeii grași tăiați mărunt. Completați cu restul de apă.
- Continuați gătirea la foc mic timp de 25-30 de minute sau până când cartofii sunt fierți și carnea devine moale.
- Pregătiți găluștele amestecând ouăle cu sare și făină, formând apoi găluște și adăugându-le la gulaș.
- Lăsați găluștele să fiarbă timp de aproximativ 10 minute sau până devin moi.
- Serviți gulașul cald, decorat cu pătrunjel verde, alături de murături și vin roșu.