
Friptură de Vită | Steak de Vită | Cum se Alege? | Cum se Prepară?
Recipe by CristinaÎn acest articol ma ocup de friptură. Pentru exemplu am ales carnea de vită, deoarece e ceva mai specială și poate nu la fel de apreciată precum cea de porc, deși ar trebui să fie. Vă voi arata cum se alege carnea potrivită și cum se prepară o friptură de vită sau steak de vită. De asemenea am să vă arăt și cât de ușor poți face o cină perfectă în doar câteva minute cu ingrediente minime.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
500 g 500 vrăbioară
600 g 600 antricot de vită
800 g 800 mușchiuleț de vită
Directions
- Folosiți antricot, vrăbioară sau mușchiuleț de vită. Urmăriți ca antricotul să fie marmorat, cu multă grăsime intramusculară.
- Tăiați carnea în felii groase, de 2,5-3 centimetri. Carnea poate fi consumată în sânge sau gătită mediu.
- Folosiți o tigaie de fontă, ideală datorită capacității sale de a menține o temperatură uniformă și rezistenței la temperaturi înalte.
- Ștergeți bucata de carne cu un șervețel pentru a îndepărta excesul de apă.
- Asezonează carnea simplu cu sare și piper.
- Puneți câteva picături de ulei peste carne pentru a evita afumarea excesivă.
- Gătiți carnea la temperatură înaltă pentru a forma o crustă maronie pe ambele fețe.
- Lăsați carnea să se relaxeze după gătire pentru aceeași perioadă în care a fost gătită.
- Opțional, adăugați un cubuleț de unt peste carne după gătire pentru a intensifica gustul.
- Pentru a găti antricotul, asezonează carnea cu sare și piper, apoi gătește-o în tigaie de fontă.
- Carnea ar trebui să fie gata în aproximativ 4 minute dacă este subțire, sau 6-7 minute pentru bucăți mai groase, gătite în sânge spre mediu.
- Poți întoarce carnea o dată la fiecare 30 de secunde pentru a menține sucurile în carne.
- Adăugați unt, cimbru, rozmarin și usturoi în tigaie pentru a adăuga aroma.
- După gătire, lăsați carnea să se odihnească cu sosul și untul pentru a se combina aromele.