
Mâncărică de ceapă, cu găluște de cartofi – O nebunie de rețetă
Recipe by vkMâncărică de ceapă cu găluște de cartofi – o nebunie culinară care va face ca papilele gustative să danseze polka! Începem aventura noastră culinară cu o armată de cepe, pe care le vom tăia, nu înainte de a ne echipa cu ochelarii de soare – să nu ne strice lacrimile look-ul! Tăiem cepele cu atâta pasiune, încât chiar și vecinul va crede că ne-am apucat de sculptură. Apoi, ne aruncăm în lumea cartofilor. Alegeți niște cartofi frumoși, rotunzi, aproape că îi poți vedea zâmbindu-ți din coș! Îi transformăm într-o pastă moale, adăugăm un strop de magie (și condimente, bineînțeles) și formăm găluștele perfecte, atât de rotunde încât ar putea concura la Olimpiada de găluște!
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Mâncărică de ceapă:
500 g 500 ceapă arpacică
300 g 300 ceapă galbenă
150 g 150 cartofi
1 1 conservă de roșii decojite în suc propriu
1 1 căciulie usturoi
600 ml 600 apă
2-3 2-3 frunze dafin
1/2 1/2 legătură pătrunjel
40-50 ml 40-50 ulei
4-5 g 4-5 sare
1/2 1/2 linguriță piper
- Pentru găluște:
150 g 150 făină
6-7 6-7 frunzulițe salvie
3-4 3-4 fire cimbru lămâios
2 g 2 sare
1 1 vârf linguriță piper
Directions
- Încingeți uleiul într-o cratiță și adăugați ceapa și arpagicul. Căliți la foc moderat până când începe să se caramelizeze.
- Adăugați jumătate din cantitatea de usturoi și lăsați să se aromatizeze pentru câteva minute.
- Introduceți roșiile tocate și frunzele de dafin. Amestecați bine pentru a deglaza fundul cratiței.
- Adăugați apa și lăsați să fiarbă la foc mic pentru 15-20 de minute.
- Amestecați cartoful ras cu făina, sarea, piperul și amestecul de salvie și cimbru, până obțineți un aluat omogen. Lăsați aluatul să se odihnească.
- Tăiați aluatul în bucăți mici și formați găluștele folosind o furculiță pentru a crea textura caracteristică.
- Adăugați găluștele în mâncărică și fierbeți la foc mic pentru aproximativ 10 minute, sau până când sunt gătite.
- Adăugați restul de usturoi pentru un plus de aromă și ajustați de sare și piper după gust.
- Servește mâncărica fierbinte, garnisită cu pătrunjel proaspăt, alături de mămăligă, dacă doriți.