
Rețetă de turte tradiționale ca la bunica, gata să le gătiți și voi acasă
Recipe by vkAceste turte sunt o rețetă tradițională românească, perfecte pentru un mic dejun sățios sau ca o gustare delicioasă oricând în timpul zilei. Poftă bună!
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
1 kg 1 făină
50 g 50 drojdie proaspătă
2 2 ouă
100 g 100 iaurt, kefir, sana, lapte prins, etc.
9 g 9 sare
1 1 lingură bună de untură de porc
5 g 5 zahăr pentru activat drojdia
200 ml 200 apă călduță
Directions
- Într-un bol mic, amestecați drojdia cu o lingură de zahăr și aproximativ 50 ml apă călduță. Adăugați puțină făină pentru a forma un aluat moale. Lăsați să se activeze pentru 5-7 minute.
- Într-un bol mare, cerniți făina. Faceți o adâncitură în mijloc și adăugați ouăle, iaurtul, sarea și restul de apă călduță. Începeți să amestecați, adăugând treptat aluatul de drojdie activată.
- Frământați aluatul până devine neted și elastic. Dacă aluatul este prea moale, adăugați mai multă făină. La final, încorporați untura de porc.
- Acoperiți aluatul cu un ștergar curat și lăsați-l să crească într-un loc călduros până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).
- După ce aluatul și-a dublat volumul, împărțiți-l în bucăți egale (6-8 turte, în funcție de mărimea dorită).
- Întindeți fiecare bucată de aluat în formă circulară, cu un diametru de aproximativ 15-20 cm.
- Încălziți o tigaie de fontă (sau orice altă tigaie) la foc mediu. Puneți o tură în tigaie și acoperiți cu un capac. Coaceți turta timp de aproximativ 4 minute pe o parte și 3 minute pe cealaltă parte, până devine aurie și pufoasă.
- Serviți turtele calde, unse cu puțin unt, dacă doriți. Sunt delicioase alături de brânză, gem sau ca baza pentru diverse sandvișuri.