Tradiționala Rețetă Românească de COLIVĂ
Recipe by CristinaColiva, desertul divin as putea spune, sau ultimul desert al celor dragi. Pare puțin ciudat, dar așa este. În felul acesta îi cinstim și ne amintim de oamenii dragi din viața noastră. De aceea mi-am permis să îi spun, “Tradiționala rețetă Românească de Colivă“, și da am folosit la max. cunoștințele mele, pentru a crea o rețetă super delicioasă, o rețetă cu toate secretele pe masă. Această rețetă de colivă, se poate face și ca desert, chiar este un desert sănătos aș zice, și chiar te invit să incerci rețeta.
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredients
- Ingrediente pentru colivă (aprox. 2,5 kg):
500 g 500 arpacaș
2 L 2 apă
12 g 12 sare
200 g 200 zahăr;
500 g 500 nucă
200 g 200 zahăr
1 1 esență de vanilie, sau 4 pliculețe zahăr vanilat
20 ml 20 rom, sau după gust
coajă rasă de la o portocală
coajă rasă de la o lămâie mare
- Pentru decor:
20-30 g 20-30 fulgi de cocos
1 1 linguriță cacao
bombonele colorate
50-60 g 50-60 biscuiți mărunțiți
șablon pentru cruce
Directions
- Spălați arpacașul în 9 ape sau sub jet de apă până este curat. Fierbeți arpacașul cu 200 g de zahăr, apă și sare, la foc mic pentru două ore până devine cremos.
- Lăsați arpacașul să se răcească peste noapte.
- Într-un castron mare, amestecați arpacașul răcit cu restul de zahăr (200 g), esența de vanilie, esența de rom, coaja rasă de portocală și lămâie, și nucile mărunțite.
- Transferați amestecul într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt și presați bine.
- Întoarceți coliva pe un platou, îndepărtați hârtia de copt și ornați suprafața cu pesmet de biscuiți, nucă de cocos, bombonele și orice alte decorațiuni dorite.